|

Gıda savaşları başladı

Tarım alanlarına verilen önem gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de 31 milyar liralık tarımsal üretim yapıldığını söyleyen Tarım Bakanı Faruk Çelik, “Her yıl 12 milyon hektar arazi kullanım dışı kalıyor. Toprağımıza sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 14/02/2016 Sunday
Güncelleme: 01:21 - 14/02/2016 Sunday
Yeni Şafak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Adana'da gerçekleştirilen Akdeniz Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan önemli gelişmelere işaret etti. Akdeniz Bölgesi'nin turizmin yanı sıra tarım alanında da öncü olduğuna dikkati çeken Çelik, bölgede 31 milyar liralık tarımsal üretim yapıldığını, tarımsal ihracatın yüzde 15'inin buradan gerçekleştirildiğini belirtti.



EKMEĞİ, FINDIĞI SORGULUYORUZ

Çelik, 250 gramlık standart 5-10 bin ekmek üreten yerlerde maliyetin 61 kuruşu geçmediğini, bu nedenle 40 ilde fiyatın 75-80 kuruş olduğunu dile getirerek “Şimdi bunun maliyeti bu olduğuna göre 40 ilde de 75-80 kuruşa satıldığına göre arkadaş sen neye göre bir liraya satıyorsun? Serbest piyasa. Böyle bir serbest piyasa, zulme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu?” değerlendirmesinde bulundu. Ekmek fiyatlarıyla ilgili kararlılıklarının süreceğini bildiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soruyorum, fındık ne kadar? 9 lira. Rafta ne kadar? 40 lira. Bunları sorgulama dönemi içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.



SÜT TOZUNA 4 BİN LİRA DESTEK

Bakan Çelik, bu dönemde süt üretiminin fazla olacağını bildirerek, “Laktasyon dönemi ve süt üretiminde 18 milyon ton, belki biraz da üzerine çıkmış durumdayız” diye konuştu. Sanayiciler ve Süt Konseyi ile bir araya geldiklerini, sütün fiyatını 1 lira 15 kuruş olarak belirlediklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Bazı bölgelerden aracılar kullanarak düşük fiyat alındığını söylediler. Hatta, 'bize süt tozuna bir destek verirseniz, biz bu fazlalığı süt tozuna dönüştürürüz' dediler. Biz de 4 bin lira destek verdik. Bu 4 bin lirayı bugün 4 bin 500 liraya çıkardık. Alın süt tozuna dönüştürün, zaten talebiniz de buydu. Bu üreticinin ümidini kırmaya dönük adımlar atmayın.”



Tarlalar beton haline gelmesin

Bakan Çelik, her yıl 12 milyon hektar arazinin, tarımın kullanımından çıkmasının dünyanın geleceği açısından tehlike oluşturduğuna dikkati çekti. Çelik, şu çağrıları dile getirdi: “Bindiğimiz dalı kesmeyelim. Tarım alanlarını betonlaştırmayalım. Toprağa haksızlık yapmayalım. Toprağa sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha belirtiyorum.” Çelik, petrol savaşlarının geride kaldığını gıdaya ulaşma savaşları döneminin başladığını vurguladı.


#gıda
#fiyat
#ekmek
8 years ago