|

Güçlü ekonomi kabinesiyle devam

Ekonomi çevreleri ve piyasaların güven duyduğu ekonomi kabinesi, 2 değişimle yoluna devam ediyor. Nurettin Canikli Başbakan Yardımcısı, Nihat Zeybekci ise yeniden Ekonomi Bakanı olarak kabineye geri dönerken, Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcılığı görevini korudu. 4 bakanın görevi değişmedi. Düzce Milletvekili Faruk Özlü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2016 الأربعاء
Güncelleme: 21:50 - 24/05/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Ekonomi çevreleri ve piyasaların merakla beklediği ekonomi kabinesinde ciddi bir değişim yaşanmadı. iş dünyası ve uluslararası piyasaların güven duyduğu ekonomi kabinesi 2 değişimle yoluna devam ediyor. 8 bakanın görevden alındığı, 4 bakanın ise yer değiştirdiği 65'inci Binali Yıldırım hükümetinde ekonomi kabinesinde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yerini kendisi gibi Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT) kökenli Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'a bıraktı. Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Şimşek, yeniden Başbakan Yardımcılığına getirildi.



CANİKLİ VE ZEYBEKCİ YENİDEN KABİNEDE


64. Hükümet'te ekonomiden sorumlu 62. Hükümet'te Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. 61. Hükümet döneminde gerçekleştirilen kabine revizyonuyla Ekonomi Bakanı olan ve görevini 64. Hükümet'te Mustafa Elitaş'a devreden Nihat Zeybekci, yeniden aynı göreve getirildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise yerini korudu.



EKONOMİYE YENİ İKİ İSİM


Ekonomi kurmayları arasına 2 yeni isim katıldı. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev üstlendi. AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu. Arslan, daha önce bakanlıkta çeşitli kademelerde görev almıştı.





YERLİ SİLAHLAR MSB'YE MONTE EDİLECEK


Yerli savunma silahlarının geliştirilmesi çalışmalarında başarılı bir performans çizen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi. Işık'ın en önemli özelliği; bakanlığına bağlı TÜBİTAK'ta ciddi şekilde yerli savunma silahları projelerinin geliştirilmesine önayak olmasıydı. Milli Savunma Bakanlığı'na getirilen Işık'ın söz konusu savunma projelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına göre daha da geliştirilmesini sağlaması bekleniyor.





ŞİMŞEK DIŞ PİYASAYA ÇALIŞACAK BİR İSİM


65'inci Binali Yıldırım Hükümeti'nde de yine Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürmesi kararlaştırılan Mehmet Şimşek'in kabinede yerini koruması dış piyasalara bir mesaj olarak okundu. 60-61'inci Erdoğan hükümetlerinde Maliye Bakanlığı'na getirilen Şimşek, 62 ve 63'üncü Davutoğlu hükümetlerinde de bu görevini sürdürdü. 64'üncü Davutoğlu hükümetinde Başbakan Yardımcılığına getirilen Şimşek, Maliye Bakanlığı'nı Bayburt Milletvekili Naci Ağbal'a bırakmıştı.



TSK'nın ihtiyaçları için çalışacak


Fikri Işık'tan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı devralan Düzce Milletvekili Faruk Özlü; Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı yapan bir isim. Bu önemli değişim ile Bakan Özlü'nün Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacının daha yakından takip edileceği ve yerli silahların geliştirilerek TSK envanterine konulmasının sağlanacağı dile getiriliyor.





BÜYÜK PROJELERDE GÖREV ALDI


Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın önemli ve büyük bütün projelerinde çalıştı. Uzman ve Proje müdürü olarak çalıştığı Zırhlı Muharebe Aracı Projesi'nde Cumhuriyet tarihinin tek kalemde en büyük savunma sanayi ihracatı yapıldı. Türkiye'nin kendi tasarımı “ilk milli tankı ALTAY”, “ilk insansız hava aracı ANKA”, “ilk milli gemisi MİLGEM” , “Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı”, “A400M Nakliye Uçağı”, “F-35 Savaş Uçağı” projelerinin yürütülmesinde görev aldı.



Mega projeler Arslan'a emanet


Binali Yıldırım'ın bıraktığı mega projeler şimdi Kars Milletvekili Ahmet Arslan'a emanet. Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak ve Ulaştırma Bakanlığını ilgilendiren Yüksek Hızlı Tren Hatları, Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı, gibi Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşıyacak dev projelerin Arslan döneminde hız kazanması bekleniyor.





20 YIL ARADAN SONRA KARS BİR BAKANA KAVUŞTU


Ahmet Arslan ile Kars 20 yıl aradan sonra ilk kez bir bakana kavuştu. 1995-96 yılları arasında 3'ncü Tansu Çiller Hükümetinde Devlet Bakanı olana Mehmet Alp'ten sonra Kars, Arslan ile yeniden bir bakan çıkarmış oldu. İTÜ Gemi İnşaa ve Makine Mühendisi bölümünden mezun olan Arslan, 7 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra kamuda hizmet vermeye başladı. Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Ulaştırma Bakanlığı Demir Yollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü görevlerini yürüten Arslan'ı bekleyen önemli projeler var.



KANAL İSTANBUL


15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Kanal İstanbul çalışmaları hızla sürüyor. Kanal projesi kapsamında her biri 500 biner nüfuslu iki şehrin Kanalın iki yakasında konumlanması planlanıyor. Maliyetinin 50 milyar liraya ulaşabileceğine dikkat çekilen projenin inşaat sürecinde 15 bin kişilik istihdam oluşturulacağı belirtiliyor.


İlk etabı 2018'in 26 Şubat tarihinde hizmete girecek olan projeye ilişkin çalışmaların bugüne kadar yüzde 35'lik kısmı tamamlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 4 ayrı terminal binası ile dünyanın en büyük havalimanlarından biri gerçekleşecek. Projenin maliyeti 10.2 milyar euroyu buluyor.



AVRASYA TÜNELİ 2017 SONUNDA


Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde sona yaklaşıldı. Avrasya Tüneli projesinin 2017'nin ikinci yarısında hizmete alınması planlanıyor. 15 kente yüksek hızlı tren ve Türksat A5 ve A6 da Arslan'ı bekleyen diğer önemli projeler.



İş dünyasından 65. hükümete destek


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet'e ilişkin açıklamalarda bulunan iş dünyası, ekonomi yönetimine güven oyu verdi. Açıklamalarda reform, işbirliği ve yatırım mesajları öne çıktı.



İSO: Reformlara devam


İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni hükümetin yeni projeler ve reform hamleleriyle büyük hedeflere doğru istikrarlı bir şekilde yoluna devam edeceğine inandıklarını belirtti. Bahçıvan, "Nitelikli bir ekonomik büyüme ve sanayi üretimi için bugüne kadar olduğu gibi yeni hükümetimizle de diyalog halinde olmaya ve işbirliğine önem vermeye devam edeceğiz” dedi.



MÜSİAD: Yeni Türkiye hedefi




MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise yaptığı açıklamada, “Yeni kabinenin istikrarla milletimize hizmet edeceğine ve icraatlarıyla adından söz ettiren Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'la yolumuzun açık olacağına inancımız tamdır. İş alemi olarak, 25 çeyrektir devam eden pozitif büyümenin, yeni ekonomi yönetimiyle de süreceğini ve 'Yeni Türkiye' hedefiyle ülkemizin kalkınmada hızlanacağını düşünüyor, bu bağlamda Başbakanımıza ve yeni kabinemize tam destek veriyoruz.”



İTO: Yatırım ufkumuz genişleyecek




İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Özel sektör olarak 65. Hükümet'in, girişimciliği her şeyin önüne koyacak hızlı bir ekonomik reform hareketinde yeni başlangıçlar oluşturacağına inancımız tam” dedi. “Hükümetimizin de iş dünyamızın da masasında yüklü bir ajanda var” diyen Çağlar, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde Başbakanımız Binali Yıldırım'ın reform projeleriyle, yatırım ufkumuzu geliştirecek her kararın arkasında önce iş dünyası olarak biz olacağız” dedi.



ASKON: YENİ BİR ATILIM




ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ise öncelikli konunun genel istikrar olduğunu belirtti. Koca, “Yeni bir atılım dönemindeyiz. Beklentimiz bu dönemi en iyi şekilde ve zaman kaybetmeden yönetmeyi becermektir. Ekonomi yönetimi 2023 hedeflerini günlük ders haline getirmeli. Artık siyasi sorunlar minimize kabul edilmeli ve ekonomik atılıma odaklamalıdır” dedi.



Salman: reformist yaklaşım sürmeli


Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Başkanı İbrahim Doğan Salman ise 65. Hükümet ile ilgili hem hayırlı olsun dileklerini iletti hem yeni kabineden beklentilerini dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın şimdiye kadar ortaya koyduğu reformist çalışma anlayışını bundan sonra da sürdüreceğinden emin olduklarını belirten Salman, kamuya hizmet üreten sektörlerinin sorunlarına çözüm beklediklerini kaydetti.



#Yeni kabine
#Nihat Zeybekci
#Faruk Özlü
#Mehmet Şimşek
٪d سنوات قبل