|

'Gümrük Birliği müzakereleri 2017’nin ilk yarısında başlıyor'

Ekonomi Bakanlığı, 2017 yılının ilk yarısında Gümrük Birliğinin Güncellenmesi ile ilgili resmi müzakerelerin başlayacağını açıkladı.

Yeni Şafak
14:25 - 22/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:31 - 22/12/2016 Perşembe
DHA
Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin çerçevesine ilişkin AB ile mutabakat sağlandığı kaydedildi.
Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin çerçevesine ilişkin AB ile mutabakat sağlandığı kaydedildi.

Ekonomi Bakanlığı, 2017 yılının ilk yarısında Gümrük Birliğinin Güncellenmesi ile ilgili resmi müzakerelerin başlayacağını bildirdi.



Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, küresel ticaretteki olumsuzluklara rağmen AB ile ticaretin sürdüğü, ABnin en önemli ve istikrarlı Pazar olduğu vurgulandı. 21 yıldır uygulanan Gümrük Birliğinin değişen koşullar karşısında, daha ileri seviyeye taşınması için ilgililer tarafından bir diyalog süreci başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, gerçekleştirilen teknik ve üst düzey görüşmeler sonucunda, Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin çerçevesine ilişkin AB ile mutabakat sağlandığı kaydedildi.



  1. Müzakere çerçevesinin 12 Mayıs 2015te Brükselde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström tarafından duyurulduğunun hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:
  2. Müzakere süreci sonucunda; ABnin Serbest Ticaret Anlaşmalarına [STA] ülkemizin doğrudan taraf olamaması, taşımacılığa engel olarak karşımıza çıkan ve araçlarımıza getirilen kısıtlamalar, ABnin Gümrük Birliğinin işleyişi ile ilgili danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılım gibi sorunların giderilerek Gümrük Birliğinin işleyişinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Gümrük Birliğinin kapsamının tarım ürünleri, hizmetler sektörü ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi de müzakere edilecektir. Bir yıllık yoğun bir çalışmanın ardından ülkemiz, resmi müzakerelere başlamaya hazır hale gelmiştir. AB tarafında ise AB Komisyonu, Konseyden yetki almak için 21 Aralık 2016 tarihinde başvuruda bulunmuştur. 2017 yılının ilk yarısında resmi müzakerelerin başlaması öngörülmektedir.

  • Açıklamada, Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle, ticari serbestleşmenin refah artışı sağlaması, Türkiyenin küresel ticaret akımlarına uyum göstermesi ve küresel değer zincirlerinde önemli bir aktör olumasının hedeflendiği kaydedildi.


AB: 'Gümrük Birliği' ticaret hacmini artıracak AB Komisyonu'ndan Türkiye kararı



#Türkiye
#Ekonomi Bakanlığı
#Gümrük Birliği
#AB
#STA
7 yıl önce