|

'Güven endeksi 2013'ten bu yana en yüksek değerine ulaştı'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, açıklanan tüketici güven endeksinin 2013’ten bu yana en yüksek değerine ulaştığını belirterek, "2017'de ekonomiyi toparladık. Allah'a hamdolsun yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
11:20 - 29/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:23 - 29/07/2017 Cumartesi
AA
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci açıklamada bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci açıklamada bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Kayısı Borsa Pazarında 2017 Kuru Kayısı İhracat Sezonu açılışında yaptığı konuşmada, kayısının Malatya için önemine işaret etti. Kayısının Malatya’ya sağlamış olduğu katma değerin birçok kalemden daha fazla olduğuna dikkati çeken Bakan Tüfenkci, Malatya’da kayısı denildiğinde muhatap alınacak bir kurumun bugüne kadar oluşturulmamasının da üzücü olduğunu ifade etti.

Kayısının daha iyi noktalara gelebilmesi için gerekli desteği vereceklerini anlatan Tüfenkci, "(Uçaklarda ikram olarak dağıtılsa, bu kayısıya büyük bir fayda sağlar) dediniz, onu da yaptık. Değişen bir şey oldu mu? Onun için biz, hepimiz konuşmaktan çok iş yapmamız lazım, elimizi taşın altına koymamız gerek." diye konuştu.

Konuşmasında temmuz ayı tüketici güven endeksine bakıldığında bir önceki aya göre yüzde 4,5 yükseldiğini anımsatan Tüfenkci, "Yani 2013’ten buyana en yüksek değerine ulaştı. 2017'de ekonomiyi toparladık. Allah'a hamdolsun yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Malatya kayısısının Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili aldığını hatırlatan Tüfenkci, böylelikle kayısının daha iyi tanıtılabileceğini sözlerine ekledi.

Kayısı yüzde 400 ihracat artışı sağladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise kayısının ihracat rakamlarının 2016’dan çok daha iyi bir seviyeye yükseleceğine inandığını ifade etti.

Malatya'da 2002 yılında yapılan kayısı ihracatının rakamının 72 milyon olduğunu hatırlatan Çalık, şöyle devam etti:

"Bugün yaklaşık yüzde 400 oranında ihracatta artış sağlayarak, 342 milyon ihracat rakamlarını gerçekleştirmiş vaziyetteyiz. Türkiye ekonomisiyle, ihracatıyla birlikte Malatya ekonomisi de ihracatı da artmaya devam ediyor. Bu ihracat rakamlarımızın en önemlisi kayısımız. Malatya ekonomisinin omurgası kayısıdır. 15 yıldır kayısıyla alakalı yapmış olduğumuz çalışmalarda başta TARSİM olmak üzere ilk kez kayısı sigorta kapsamına alındı ve yapmış olduğumuz sigorta primlerinin 3’te 2’sini hükümet olarak biz karşıladık. Bununla beraber arkasından en fazla ‘dondan zarar gördüğümüz dönem çiçek dönemi’ dediniz ve çiçek dönemini de don kapsamına aldık."

Çalık, Malatya'nın önemli bir misafir karşılayacağını belirterek, "Size bir teşekkür etmek için hepinizin dört gözle beklediği bir misafirimiz Allah nasip ederse 5 Ağustos’ta Malatya’mızda olacak. 16 Nisan’da Malatya’nın güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için vermiş olduğu destek yüzde 70. Bu desteğe teşekkür etmek için 5 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Malatya’da olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci ve Çalık, temsili kayısı satışı yaptı.

#Gümrük ve Ticaret Bakanı
#Bülent Tüfenkci
#Malatya
7 yıl önce