|

Hayvancılıkta yeni düzenleme

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Küpe sorununu ortadan kaldırıyoruz, küpeyle ilgili ciddi oluşmuş cezalar var, bunların hepsini affediyoruz, her hayvan kayıtlı hale getirilecek" dedi.

Yeni Şafak
16:31 - 6/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:34 - 6/07/2016 Çarşamba
AA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ve hayvancılıkta yeni düzenlemeler yaptıklarını açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ve hayvancılıkta yeni düzenlemeler yaptıklarını açıkladı.

Bakan Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen bayramlaşma töreninde, tarım ve hayvancılıkta ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Tarımda 150 milyarlık hasılanın 450milyar liraya çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Çelik, daha çok ekip, daha çok üreteceklerini dile getirdi.



Yurt genelindeki toprakların tamamınıntarıma kazandırılmasının planlandığını anlatan Çelik, suyun da ülkenin önemli meselelerinden biriolduğunu kaydetti. Sulama meselesini bir, iki yıliçerisinde kökten çözeceklerini dile getiren Çelik, "Çiftçimizi elektrikli sulamaya mahkum eden anlayıştankurtaracağız. Bir taraftan sulama kanalları ve toplulaştırma birliktebittiği zaman verimde de büyük artış olacak ama sulamaları bizimHarran Ovası'nda olduğu gibi 'ver gitsin' şeklinde değil, bilinçli tarımyapacağız. Damlama sulama olacak. Suda tasarruf yapacağız, toprağımızıbereketlendireceğiz verimi, arttıracağız. Odalar, birlikler ve bakanlık bütünimkanlarını bilinçli tarım için seferber edecek." diye konuştu.



Tarımsal desteklemelerle ilgili yeni kararlar aldıklarını vurgulayan Çelik, "Artık yıldabir müracaat, iki tarımsal destek olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren ekim ve hasat dönemindeiki destek olacak. Bunun dışındaki destekleri bu iki destek etrafındatoparlayacağız. Böylece çiftçi kardeşimiz, ne aldığını bilecek. Kooperatif borçlarıvar. Onlarla ilgili yapılandırma çalışmalarımız var. Bunlarla ilgiliçalışmalarımızı son aşamaya getirdik." şeklinde konuştu.



Sulamadaki dağınıklığı ortadankaldıracaklarını anlatan Çelik, "Sulamayı da derli toplu bir hale geleceğiz. En önemli adımlardan birtanesi de ürün borsası dediğimiz ürün senedi. Ürettiklerinizi inşallah lisanslıdepoya yerleştireceğiz. Çiftçiye fiyat ne zaman işinize geliyorsa o zaman ürünlerinisatma imkanı vereceğiz. 10 yıl sonra fiyatlar güzel, o zamansatacaksınız. Fiyatlar iyi değilse, imkanları varsa, bir ay sonra daha iyiyse o zaman ürünlerini satma imkanına kavuşacaklar. Bunu senetlerin ürün piyasasına çıkmasıyla gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.



"Küpe sorununu ortadan kaldırıyoruz"


Çelik, hayvancılıkla ilgili de bazı düzenlemeler yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:



"Hayvancılık yapan kardeşlerimiz veişletmeleri olan kardeşlerimizle ilgili de yeni düzenlemelerimiz var. Küpesorununu ortadan kaldırıyoruz, küpeyle ilgili ciddi oluşmuş cezalar var, bunların hepsini affediyoruz, her hayvan kayıtlı hale getirilecek. Hayvancılıklailgili bir tesis yapacaksınız ama mevcut mevzuat inşaat harçlarını çıkarıyor,bu harçları da ortadan kaldırıyoruz. Hayvancılığı geliştirmek için inşaatruhsat harçlarının ödenmeyeceği yasal düzenlemeyi Meclis'e göndermişbulunmaktayız. GAP, Türkiye'nin tahıl ambarı, bunu geliştirecek düzenlemeleriyapmaya devam edeceğiz."



#Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı
#Faruk Çelik
#Şanlıurfa
8 yıl önce