|

Hazine şov yaptı Moody’s sersemledi

Türk tahvillerine ilgi Moody’s’i dinlemiyor. Hazine, dün düzenlediği iki ayrı ihaleyle Moody’s kararına karşı adeta şov yaptı. 3,9 milyar liralık tahvil satan Hazine ihalelerinin ilkine piyasa yapıcı kurumlardan 7, ikincisine 20 kat talep geldi. Moody’s, hazinenin yüzde 9’luk faizle borçlanması karşısında adeta sersemledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:22 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Hazine Müsteşarlığı, önceki gün yaptığı 6,4 milyar liralık tahvil satışının ardından dün de 3,9 milyar lira tahvil için iki ihaleye daha çıktı. Her iki ihaleye gelen talep ve oluşan düşük faiz oranı, Türk tahvillerine ilginin Moody's'i dinlemediğini ortaya koydu.Hazine, dün düzenlediği 2 tahvil ihalesinde piyasaya toplam 3 milyar 955,6 milyon lira borçlandı. 5 yıl vadeli ilk ihalede basit faiz yüzde 9,08, bileşik faiz yüzde 9,28 oldu. Kamu kuruluşlarından gelen 550 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından net 5 milyar 721 milyon lira teklif geldi ve net 858,1 milyon lira satış yapıldı.



16 MİLYAR TEKLİF GELDİ


İkinci ihalede ise 6 yıllık tahvil ihracı gerçekleştirilmesine rağmen daha yüksek teklif geldi. İhalede, dönemsel ortalama bileşik faiz yüzde 5,54 oldu. Kamudan gelen 163 milyon liralık teklifin tamamı, piyasa yapıcılardan gelen 10 milyar 505 milyon liralık teklifin ise 525,3 milyon liralık bölümü karşılandı. Hazine, böylece piyasaya iki ihalede toplam 3 milyar 955,6 milyon lira borçlandı. İki ihaleye 16,2 milyar lirayı teklif geldi.



İKİ GÜNDE 10,4 MİLYARLIK TAHVİL SATTI


Hazine'nin, Moody's kararının ardından iki günde gerçekleştirdiği 5 ihale ile piyasadan 10,4 milyar lira borçlanırken, ihalelere gelen yoğun talep ve beklentilerin altında oluşan maliyet dikkati çekti. Bugünkü ihaleler öncesinde % 9,84 seviyesinde olan uzun vadeli tahvilin bileşik faizi ihaleler sonrası % 9,60'a, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de % 8,99'dan % 8,77'ye geriledi.






ÇOK BAŞARILI GEÇTİ


Analistler, ihalelere yoğun talep olmasının yurt içi ve dışı yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin göstergesi olduğunu ve Moody's'in etkisinin sınırlı kaldığını gösterdiğini belirtti. Azimut Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kunt, Hazine'nin borçlandığı faizin geçen hafta cuma günkü kapanış faizi seviyesinin üstünde bulunduğunu, ancak mevcut koşullar göz önüne alındığında (Moody's'in not düşürmesi) Hazine açısından çok başarılı geçen bir ihale olduğunu söyledi.



PİYASAYA MORAL VERDİ


Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge ise ihale sonuçlarına oluşan faiz ve gelen teklif olarak bakıldığında oldukça olumlu olduğunu söyledi. Tözge, dün piyasalara moral veren ihale teklifleri sonrası bugün de 2 ihaleye gelen 6,4 milyar TL teklif ve 1,8 milyarlık satış tutarı ile Hazine'nin bu zor şartlar altında borçlanmasını tamamladığını belirterek, ihale ve ROT olarak bakıldığında kamu dahil toplam satışın yaklaşık 4 milyar lira olduğunu bildirdi.



MOODY'S HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI






Moody's'in Türkiye ekonomisine yönelik kararı sonrası makroekonomik verilerde hiçbir sıkıntı olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kısa vadeli hareketlerde de olumsuzluk yaşanmadığını vurguladı. Canikli, “Kararı verenlerin, karardan sonra Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerinin gerçekleşmemesi üzerine çok büyük bir hayal kırıklığına uğramış olduklarını tahmin ediyorum” dedi.






PİYASA MORAL BULDU


Hazine ihalelerinin başarılı geçmesinden güç alan borsa ve TL, dün de kayıplarını toplamayı sürdürdü. Borsa İstanbul dün yüzde 0,6'lık artışla 77 bin üzerinde kapandı. TL/dolar seyiyesi isi dün 2,97'nin altını gördü.



Bankaları da hedef aldı


Skandal bir kararla Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's şimdi de Türk bankalarını hedef aldı. Kuruluş 14 bankanın uzun vadeli borç ve mevduat notlarını düşürdü. 17 Türk finans şirketinin kredi notları için de yürüttüğü çalışmayı tamamladığını belirten Moody's, 14 bankanın uzun vadeli borç ve mevduat notlarını, zayıflayan faaliyet ortamı, fonlama ve likidite konularında artan aşağı yönlü riskler gerekçesiyle düşürdüğünü açıkladı. Türkiye'deki iki günlük piyasa hareketine rağmen uslanmadığı anlaşılan Moody's'in hedef aldığı bankalar şunlar: Akbank, Alternatifbank, HSBC Türkiye, ING Türkiye, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi İş Bankası, Şekerbank ve TSKB Türk Eximbank.


#Moody’s
#Cem Tözge
#Hazine
8 yıl önce