|

'Hedef 2017'de 4,4'lük büyüme'

Maliye Bakanı Naci Ağbal Orta Vadeli programa ilişkin açıklamalarında, "Hedefimiz 2017 de yüzde 4.4 büyümeyi yakalamak" dedi.

Yeni Şafak
12:30 - 7/10/2016 Cuma
Güncelleme: 14:23 - 7/10/2016 Cuma
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal

Maliye Bakanı Naci Ağbal TRT Haber'de canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Hedefimiz 2017 de yüzde 4.4 büyümeyi yakalamak.



"2017 özel sektör yatırımları ivme kazanacak"


Ağbal, "Petrol fiyatları ılımlı, yukarı yönlü olacak. Bu petrol üreten ülkelerin dış ticaretlerine etki edecek, Türkiye'ye de olumlu etki yapacaktır." dedi.



Güçlü bir bankacılık sistemimiz var diyen Ağbal, "Türkiye, güçlü sağlam bir temele sahip, kamu maliyesi başarılı, uluslararası sistemde takdir ediliyor, tedirginlik duymaya gerek yok. " açıklamasında bulundu.



Ağbal, özel sektör yatırımların artacağını, işletmelerin yurt dışı kaynak ihtiyacında sorun hissetmeyeceğini belirtti. Kurlardaki değişim şirket bilançolarını etkileyecektir diyen Ağbal " Ancak farklı enstrümanlarla bu tür şokları geçiştirilebilir" dedi.



Ağbal ,"IMF raporunda en büyük sorun küresel borç. Kamu borçlarında olağan üstü bir artış var. Biz ülke olarak bu şoka bağlı olarak kamu borcunu arttırmayan nadir ülkelerdeniz. Şirketlerimizin borçları arttı ancak dünyada da bu artış oldu.Dünyayla kıyas yapmak gerekli. Maliye ve ekonomi politikası dinamik olmalı. Kamu maliyesi Türkiye ekonomisine destek verecek." açıklamasında bulundu.



Yatırım üretim ve ihracata destek


Büyümenin kamu harcamalarıyla olmayacağını vurgulayan Ağbal, "ihracatçıya yeni enstrümanlarla destek olarak yapacağız, alt yapı yatırımlarını yapacağız, bunları yaparken ayağımızı yorganına göre atacağız" dedi.




"Özel sektör yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyoruz"


Ağbal, "Bugün dünyada ciddi bir büyüyememe sorunu var. Dünya, kamu maliyesinde başarılı olamadı, parasal genişlemede olamadı. Kamu maliyesi özel sektöre destek verecek ve yapısal problemleri çözeceğiz. Özel sektör yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyoruz" dedi.



Küresel büyüme 2009 öncesinden kötü olacak

.



Arge-inavasyon altyapı ve ihracatın desteklenmesi gerekecek diyen Maliye Bakanı,"Küresel korumacılıkta ihracatçımızı desteklememiz gerekecek. Ülkeler acımasız halde birbirlerine çalım atıyor. Dünya ne yaptıysa Türkiye de onu yapacak. İçeride bazı arkadaşarımız bunu anlayamadı." ifadelerini kullandı.



Ağbal, "Dünya nereye gidiyorsa biz oraya gideceğiz." dedi.



Süper teşvik sistemi


Yabancı yatırımcı elinde çantayla geziyor diyen Ağbal, "Yatırımcıya ne verebiliriz, ülkeler yatırımcıların ayağına gidiyor. Biz de Turkuaz halıyı iki kez ayaklarına sereceğiz." dedi.



Ağbal, " Türkiye'nin ihtiyaçları değişti. Değişmeyen tek şey. Türkiye'nin mali disiplinidir" dedi.



Üretime yatırıma destek olacağız


Üretim ve yatırıma destek olacaklarını açıklayan Ağbal, "AK parti ülkenin ekonomisini dönüştürecek ülkenin demokrasini dönüştürecek yapısal reformları gerçekleştirmiştir. Bu dönüşümleri unuttuk bile." açılmasında bulundu.



Biz yeni reformların ihtiyacını biliyoruz daha fazla demokrasi için somut adımlar belirledik diyen Ağbal, "Yargı alnında mutlaka adım atmalıyız. Yargısal uyuşmazlıkların çözümü için bilirkişi kanunu son derece önemli bir adım olarak meclise gönderdik. İş kanunuyla ilgili çalışma bakanlığı çalışıyor. " dedi.



Eğitim kalkınmanın temel taşı


Eğitim kalkınmanın temel taşı olduğunu vurgulayan Ağbal, " Öğretmen, öğrenci ve aile temel dinamikler, reform şart. Radikal sistem gerekli. İkili eğitimi kaldırmayı hedefledik. Yabancı dil şart oldu. Öğretmen eğitimi önemli.Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getiriyoruz." açıklamasında bulundu.



"Türkiye'de yapılanları görmek isteyenler görüyor.
"


Bakan Ağbal, "Kamu maliyesinde reformlar geliyor kamu harcamalarında rasyonelleşmeye gidilecek. Bazen şaşırıyorum. Türkiye'de yapılanları hiç bir zaman takdir etmeyenler var. 15 temmuz geçmiş biz parlamentodan 5 tane yasa geçmişiz.Türkiye'de yapılanları görmek isteyenler görüyor." dedi.



Dördüncü çeyrekte çok daha iyi rakamlar beklediklerini ifade eden Ağbal, " Tüketim tarafında özellikle kredi hacmini genişletecek satın alama gücünü arttıracak kararlar aldık. Yatırım kanalında hükumet olarak yatırımlarında önceki çeyreklere göre daha fazla katkı sağlayacaktır. İhracat ve turizmde de iyi rakamlar geliyor." dedi.



Ekonomik gelişmeler için hükumet olarak yeni açıklamalar yaptıklarını belirten Ağbal, " Türkiye'nin ekonomisini güçlü kılan yönlerinden bir tanesi değişim durumlarında güçlü kararlar alan bir hükumetin olmasıdır, Avrupa'nın sorunu da bu." açıklamasında bulundu.



Ağbal, "Türkiye'nin çevresindeki gelişmeleri düşünün yatırım ve tüketim tarafı ayakta, Hükumet güçlü parlamento çalışıyor" dedi.



"Dış şoka hazırlıklıyız
"


Hiç bir zaman için kamu harcamarıyla büyümeyi görmedik diyen Ağbal, "Hükmet olarak bütçe açığını aşağı çektik. Türkiye'nin bütçe açığı hayran olunan bir seviyede bütçe açığı 1.9, bu Avrupa'da 3, gelişmekte olan ülkelerde 4 seviyesinde. Türkiye kamu maliyesi konusunda sağlam bir durumda. Dış şoka hazırlıklıyız. " dedi.



Büyüme konusunda üç faktörün önemine değinen Ağbal, " Büyümeyi özel sektör, yatırım ve ihracatla ön plana aldık." ifadelerini kullandı.



Kamu maliyesinde tasarruf dönemi


2017-19 döneminde kamu tasarruf edecek diyen Ağbal, " Kamu maliyesi tasarruf edecek.Kamu tasarrufunda iyileşme olacak. Borç yükünün milli gelire oranı yüzde 30'un altında olacak." dedi.



Ekonomi -Politik oluştururken global gelişmelerin iyi olmasını umuyor ve seyrediyoruz açıklamasında bulunan Ağbal, " Yatırımlarımız ve ihracatçılarımız mevcut pazarlarda ihracatlarını arttırıyorlar. Gelişen pazarlara giriyorlar. Büyümeye net katkı bekliyoruz. 2016 da bu negatif görünse de 2017 de pozitif katkı bekliyoruz." dedi.



Eko-politik ihtiyaçlara yönelik açıklamalarda bulunan Ağbal " Aktif bir dış politika uyguluyoruz. " dedi.



Türkiye Varlık Fonu


Türkiye Varlık Fonunun Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerdeki ihtiyacının karşılanması için önemli bir araç olacağını ifade eden Ağbal " Körfez bölgesinden daha fazla kaynak geleceğini umuyoruz.Türkiye varlık fonuna dair dışarıdan fona ilgi var sorular geliyor." dedi.




  • Ekonomik istikrar sayesinde inşallah büyümeyi yüzde 4.4'e çıkarmayı düşünüyoruz.
Gıda fiyatlarında yükseliş


Gıda enflasyon sepeti içinde önemli bir yere ait diyen Ağbal, gıda fiyatlarındaki yükseliş için, "Gıda değişimde, fiyatların aşırı dalgalanma göstermemesi gerekir. Arz ve talebi olumsuz yönde etkileyecek yapısal problemleri çözmek gerekir" dedi.



Gıda Komitesi çok önemli çalışmalar yaptı diyen Ağbal, "Bazı düzenlemelerde gıda komitesinin analizlerine göre yaptık, komitenin geliştirilmesi gerekiyor. Merkez bankasınında komitenin yapacağı çalışmaları izlemesi gerekir." ifadelerini kullandı.



"Stok yapma fiyatlarla oynama dönemini sona erdireceğiz"


Gıda fiyatlarının yükselmesinde temel sorun olan stok yapma fiyatlarla oynama dönemini sona erdireceğiz açıklamasında bulunan Ağbal, " Üreticinin piyasaya girişini sağlayacak güç birliği adına destek sağlanacak. Talebin dengede tutulması için çalışmalar yapılacak." dedi.




Vergi kanunda yapılandırma


Öncelikle yeniden yapılandırılma kanununu yaptık diyen Ağbal, " darbe girişimden dört gün sonra bunu yaptık ve yapılandırdık. 13 milyar yapılandırıldı, sürekli artıyor bu rakam." ifadelerini kullandı.



Vergi affına dair açıklamalarda bulunan Ağbal, "Cazip ödeme imkanı getirdik 18 taksit 36 aya kadar yapılandırma getirdik. Peşin ödeme indirimi getirdik. Mutlak suretle vergi dairelerine gidin veya İnternetten bakın borcunuzu kontrol edin." dedi.




FETÖ mücadelesi


FETÖ mücadelesi doğrultusunda, kurumlar ve şirketler üzerinde algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Ağbal, " FETÖ 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdi ve biz bu girişimi atlattık. Bu örgütün bertaraf edilmesi için hukuk devletinin ilkelerine riayet ederek bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Mücadele artarak devam edecek." dedi.



Ağbal, " Bu yapı öyle bir yapı ki , bir taraftan örgütü yöneten akıl var, bürokrasi ticari olarak eklemlenmiş bir yapıda var. Devletin bu yapıyla mücadele etmesi lazım. Bizim derdimiz suç işleyen kişilerle.Şirketlerle kişileri ayırmamız gerekiyor. Biz bu şirketleri, şirketler ve çalışanları zarar görmesin diye Tasarruf Mevduat Fonuna devrediyoruz. Bu şirketler şu anda hatta kar bile etmeye başladı. Bu şirketler bu kişilerin elinde kalsaydı bu şirketler teröre destek vermekte devam edecekti hatta vatandaşın tepkisinden batacaktı." dedi.



Basın yayın kuruluşlarına el konulması


Ağbal, "Maliye olarak her şeyin kontrolünü yapamazdık TRT ye bir görev verdik. Yurtları Yurt Kur denetledi... Fiziken bu kurumaların korunması gerekiyor. Ben katkı sağlayan bütün kurumlara teşekkür ediyorum Bu devirler hiç bir soru yaşanmadan gerçekleşti. Mücadelemiz sürecek." açıklamasında bulundu.



"Toplam büyüme ve istihdam özel sektör eliyle olacak ancak Kamuya da görevler düşecek"


Ağbal, kamuda alımlar ve taşeron işçilere yönelik açıklamalarında, "Toplam büyüme ve istihdam özel sektör eliyle olacak ancak kamuya da görevler düşecek, 2017 bütçesinde mali disiplinden vazgeçmeyeceğimizi belirttik. Dolayısıyla bütçe kalemlerinde tedbir alacağız.Tasarruf yapacağız ancak bunu önce biz kamu olarak yapacağız. Kamu kurum mal ve hizmetlerinde kısıntıya gideceğiz.İmkanları zorlayarak 2017 yılında aşağı çekiyoruz." dedi.



"Personel alımlarında düşüş olacak"


14 yılda kamuya 550 bin öğretmen sağlık personeli 200 bin değişik sektörlerde alımlar yapıldığını belirten Ağbal sözlerini şöyle tamamladı:


"Kamu personelinde özlük haklarında geliştirmeler yapıldı. Memurun satın alma gücünü arttırdık 2017 yılında kamuya alınan personellerde dikkatli olacağız. Personel alımlarında diğer yıllara oranla düşüş olacaktır. Sözleşmeli taşeronlar için çalışmalarımız var ekonomiye destek vereceğimiz bir yıl olacak. Vatandaşlarımıza her türlü sosyal desteği verdik, destek vermeye de devam edeceğiz. Hayırlı bir bütçe yılı olmasını diliyoruz."




#Naci Ağbal
8 yıl önce