|

Her hafta bir arz istiyoruz

Hazır giyim markası Mavi’nin halka arzı tamamlandı. 205 kat taleple karşılaşan şirketin hisseleri dün düzenlenen gong töreninin ardından Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Biz her hafta bir tane istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2017 Cuma
Güncelleme: 02:40 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Her hafta bir arz istiyoruz
Her hafta bir arz istiyoruz

Tarihinde 100 bin sınırını aşarak tarihi bir rekor kıran Borsa İstanbul’da yılın ilk halka arzı dün tamamlandı. Hazır giyim markası Mavi’nin halka arzı dolayısıyla Borsa İstanbul’da dün sabah gong töreni düzenlendi. 2,5 kat taleple karşılaşan Mavi’nin hisseleri törenin ardından işlem görmeye başladı. Yurt içinde ve yurtdışında büyük ilgi gören, 2013 yılından bu yana gerçekleşmiş en büyük özel sektör arzı konumundaki Mavi’nin payları 21 Haziran’da BİST 30 endeksine dahil olacak.

HEDEF BÜYÜK FİRMALAR

Törende basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, halka arzda sırada başka şirketler olduğunu belirtti. Karadağ, bir sonraki halka arzın ne zaman olacağının sorulması üzerine, “Biz her hafta bir tane istiyoruz” dedi. Karadağ, büyüklükleri 1 milyar lira ve üzeri şirketlerin hedeflerinde olduğunu dile getirdi.


YILDIZ PAZARDA
ŞARTLARI ESNETTİK

Himmet Karadağ, yıldız pazarda işlem gören, kar şartları açısından borsaya gelmeyi erteleyen şirketler için kotasyon yönergesi değişikliğinin SPK’nın onayına sunulması ile ilgili bir soru üzerine, kotasyon yönergelerindeki şartları, yıldız pazara özel olarak biraz esnettiklerini söyledi. Mevcutta net kara odaklı bir anlayış olduğunu anımsatan Karadağ, şunları kaydetti: “Bu anlayışın doğru olmadığını, özellikle halka arz yöntemiyle, yabancı kaynakları hisse senedine yönlendirmek suretiyle, pasif yeniden yapılandırması gibi veya amortisman, kur farkı sebebiyle normalde çok sağlam faaliyet karı ve EBİTDA üretmekle beraber, net kar sebebiyle halka arza ve kotasyona gelemeyen şirketler için bunu esneterek aslında halka arz şemsiyemizi genişletmiş olduk. Çok küçük yapıların hisse IPO’suna gelmesini istemiyoruz.”

SIFIRDA ACELE YOK

Karadağ, endeksten sıfır atmanın gündemlerinde olup olmadığına ilişkin, “O konuda çok acelemiz yok” dedi. Karadağ, SPK’daki düzenlemenin ne zaman çıkacağının sorulması üzerine, “Bizim beklentimiz hemen çıkıp, yürürlüğe girmesi” yanıtını verdi.

YÜZDE 50'YE DESTEK

Başkan Karadağ, yüzde 55 ve üzeri, yani yüksek halka açıklık için arz özendirici tedbirler konusunda ise şunları söyledi: “Yüzde 50 bandını destekliyoruz. Yönetmelikte bunu özendirici bir değişiklik yok. Önümüzdeki dönemde biraz daha teşvik edici şeyler yapacağız."

RESEL MARKA OLACAĞIZ

Gong töreninde konuşan Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz Mavi’nin halka arzıyla ilgili şunları söyledi: “Çok mutluyuz ki hedeflediğimiz en doğru, en kaliteli yatırımcı kitlesine ulaştık ve yurtdışından 3,1 kat fazla talep aldık. Ülkemizin mükemmel tekstil ekosistemi bugüne kadar bizi hiç yanıltmadı. Mavi, 2016’da dünyada 7,5 milyon adet jean sattı. Her yıl 1 milyon yeni müşteriyi Mavi’yle buluşturuyoruz. Artık daha büyük projeleri daha hızlı bir şekilde hayata geçirebileceğiz ve Mavi’yi gerçek anlamda küresel bir marka haline getireceğiz. Hedefimiz; Mavi’yi daha hızlı büyütmek.”

#Hazır giyim
#Mavi
7 yıl önce