|

Hızlı ve ucuza arayı buluyor

İş uyuşmazlıklarını mahkemeye göre 10’da 1'e varan daha ucuz maliyetlerle üç ay içinde çözmeyi vaad eden İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), dünyaca ünlü divan üyeleri ve uzman bilirkişileriyle uluslararası şirketlerin de tahkim merci olmaya başladı. Türk özel ve kamu şirketlerinin ISTAC'ı iş sözleşmelerine eklemesiyle İstanbul'un tahkimde merkezi olması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:35 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Devlet mahkemelerinde 4-5 yılı bulabilen ve yüksek maliyetli iş davası maratonları karşısında, çok daha hızlı ve ucuz yargı alternatifi olarak ortaya çıkan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), kazan-kazan sistemiyle uluslararası ölçekli şirketler arasındaki uyuşmazlıklarda da çözüm merci olmaya başladı. İş davalarını ortalama üç ay, azami ise altı ay içinde çözmeyi vaad eden ISTAC, uyuşmazlık miktarı arttıkça devlet mahkemelerine ödenecek harçlardan 10'da 1'e varan oranda daha düşük maliyetlerle tahkim masraflarında tasarruf imkanı sağlıyor. Aynı zamanda dünya çapında ticari davalara hakemlik eden divan üyeleri ile sektörel uzman bilirkişileri bünyesinde bulunduran ISTAC'ın milletlerarası standartlara uygun tahkim kurumu olarak Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve gelişmesine de önemli katkı sunması bekleniyor.



KARARLARI TÜM DÜNYADA GEÇERLİ


İş hukukunda Türkiye'yi milletlerarası tahkim merkezi yapması beklenen İstanbul Tahkim Merkezi'nin çalışmaları, ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı'nın ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nda katıldığı basın toplantısında değerlendirildi. Türkiye'nin jeopolitik konumu ve kolay vize imkanı sunmasına dikkat çeken Akıncı, bu sayede ISTAC'ın doğrudan rakibi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra gelişmiş Avrupa ülkelerinden de daha cazip hale gelebileceğini vurguladı. Hali hazırda Üçüncü havalimanı ve Mersin-KKTC su yolu projelerinin de tahkimi olan ISTAC'ın kararları hemen tüm ülkelerde, tıpkı o ülkeden verilen mahkeme kararı gibi icra edilebiliyor.



ÜÇÜNCÜ DAVA BAŞVURUSUNU ALDI


ISTAC Başkanı Akıncı, biri Ortadoğu'dan diğeri ise Afrika'dan olmak üzere iki önemli davanın görülmesinin sürdüğünü; üçüncü bir uluslararası dava için de başvuru aldıklarını söyledi. Akıncı, görülen davalardan birinin satım diğerinin ise inşaat sözleşmesi kapsamında olduğunu belirtti.



Bu arada uluslararası tahkim merkezi olma yolunda yeni bir tahkim neslinin yetiştirilmesi de hedefleniyor. ISTAC Başkanı Akıncı, 40 yaş altını hedef alan “Genç ISTAC” isimli yapılanmada bini aşkın üyeye ulaştıklarını aktardı. ISTAC'ın tanıtım faaliyetlerinin de sürdüğü anlatan Akıncı, 24 Haziran'da tahkimdeki en önemli organizasyonlarından “GAR Live” konferansına ev sahipliği yapacaklarını sözlerine ekledi.



Ahilik geleneği tahkimde var


İstanbul Tahkim Merkezi toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüksek gelirli bir ülke seviyesine ulaşmak adına iyi işleyen bir hukuk sisteminin büyüme ve istikrar adına güven duygusunu artıracağını anlattı. Tahkimin Ahi Ocağı ve Lonca teşkilatıyla benzerlikleri nedeniyle kültürel bir benzerliğinin bulunduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, “Batı ülkeleri sahip çıkıp, geliştirmiş. Şimdi aslımıza dönüyoruz” dedi.



Arabulucukta 'zorunlu' isteği


TOBB olarak İSTAC'a en fazla temsilciyi gönderdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, tahkimi üyeleri arasında yaygınlaştırmak için çalıştıklarını söyledi. Daha hızlı karar alınması için yargıda alternatif çözüme dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Belli tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu yapmalıyız” dedi. Hisarcıklıoğlu, tahkimin güçlenmesi için özel sektör kadar kamunun sahiplenmesinin de önemini vurguladı.



Kamu teşviğine yoğunlaşılacak


ISTAC Başkanı Akıncı ise, özel sektör tanıtımları sonrası şimdi de Ankara'daki bakanlıklarda tanıtıma yoğunlaşacaklarını söyledi. Dubai'deki tahkim merkezinin kamu kurumlarının benimsemesiyle bölgesel bir merkez olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Bizim kamu kurum ve kuruluşlarımız da iş sözleşmelerinde ISTAC'ı tercih etmesiyle ekonomisiyle dünyanın en büyük projelerini yürüten Türkiye, yeni tahkim merkezi olur” dedi.



#İstanbul Tahkim Merkezi
#Ziya Akıncı
8 yıl önce