|

Hükümet kamuda ‘TL’ fitilini ateşledi

Dolar karşısında Türk Lirası’nı güçlendiren “TL’ye dönüş hareketi”nin fitilini ateşleyen hükümet, kamu ihalelerine TL’yi zorunlu kılarak ilk adım atması sonrası EPDK’dan TMSF’ye, Borsa İstanbul’dan THY’ye birçok kamu kurum ve kuruluşu döviz işlemlerini birbir TL’ye çevirmeye başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:23 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Hükümetin kamu kurum ve kuruluşlarına, mal ve hizmet ihalelerinİ Türk lirası üzerinden teklif alıp yapma zorunluluğu getirmesiyle fiilen başlayan “TL'ye dönüş hareketi” kamudaki büyümesini giderek artırıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz dağıtım ihalelerine dolar yerine Türk Lirası cinsinden çıkma kararı alarak milli paraya sahip çıkarırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da, ihalelerini TL ile yapacaklarını açıkladı. TSE de, döviz varlıklarını TL'ye çevirdi.



DİYANET DOLARI KALDIRDI


Vatandaşı ilgilendiren dikkat çekici önemli bir TL'ye dönüş hamlesi ise Diyanet İşleri Başkanlığından geldi. Diyanet, hac ve umre ücretlerini Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar verdi. Türkiye'nin en büyük global markalarından Türk Hava Yolları da dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dâhil Türkiye çıkışlı Umre ücretlerini TL cinsinden uygulayacağı müjdesini verdi. Dövizin sıcak olduğu yerlenden Borsa İstanbul da tüm nakdi varlıklarının Türk lirasına çevrilmesine ve TL hesaplarında tutulmasına karar verdi.



PTT KOMİSYON ALMIYOR


Milli parayı sahiplenenler arasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ise, alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda işlemlerin TL ile yürütüleceğini duyurdu. PTT ise dövizlerin Türk lirasına dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını belirtti. Milli Savunma Bakanlığı 262,7 milyon dolar ile 31,3 milyon avroyu Türk Lirası'na çevrildiği duyurdu.


#Dolar
#Türk Lirası
#TMSF
7 yıl önce