|

İhracat artışına hazır giyim freni

Yükseliş trendinde olan ihracatın nisan ayı performansını hazır giyimdeki yüzde 11,1’lik kayıp etkiledi. Nisanda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 gibi sınırlı bir artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak, 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/05/2017 Salı
Güncelleme: 02:01 - 2/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Nisan'da %4'le sınırlı kaldı
Nisan'da %4'le sınırlı kaldı

İhracatın nisan ayı performansı belli oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 arttı ve 11 milyar 866 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Atılım yılı ilan edilen 2017’nin başından bu yana yükseliş gösteren ihracatı nisan ayında hazır giyim sektörünün baz etkisi sebebiyle yüzde 11,1’lik kayıp yaşaması frenledi. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde 6,7’lik ihracat artışı yakalanırken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı.

KUZEY AMERİKA’YA
İHRACAT %30 ARTTI

Nisan ayında en önemli ticaret partneri AB’ye ihracat yüzde 3,2 arttı. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise AB’ye ihracat 2,1 milyar dolar artış gösterdi. AB’den sonra ihracata en büyük katkıyı sunan Kuzey Amerika’ya artış yüzde 30 gibi çok güçlü bir oranda gerçekleşti. Ülke bazında da en dikkat çekici artışlar Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’ya oldu. Nisan ayında çelik sektörü 326 milyon dolarla oransal bazda en güçlü artışı kaydederken, otomotiv, 253 milyon dolar, madencilik, 112 milyon dolar ve mücevher sektörü de 100 milyon dolar ihracat artışı gösterdi.

NİSANDA TAKVİM
ETKİSİ NEGATİF

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bazı aylarda takvim etkisinden ötürü ortalamanın üzerinde ya da altında ihracat artışları gördüklerini söyledi. Büyükekşi, nisan ayının da takvim etkisinin negatif olduğu aylardan biri olduğunu ifade etti.

VİTESİ OTOMOTİV YÜKSELTİYOR

Yılın ilk dört ayına bakıldığında, son yıllarda da görüldüğü üzere otomotiv, yine ihracata en büyük katkıyı sundu. Bu dönemde yakalanan 4,5 milyar dolarlık ihracat artışının 1,7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotivden geldi. Otomotivin ardından en yüksek ihracat artışı çelik ve kimyevi maddelerde yaşandı.

EN BÜYÜK KATKI SAKARYA’DAN

Nisan ayında 47 ilin ihracatı artarken, 33 ilin ihracatında ise gerileme yaşandı. Artış yaşayan iller arasında en dikkat çekici gelişme Sakarya ilinde yaşandı. Önemli otomotiv ihracatçısı illerden olan Sakarya’nın ihracatı nisan ayında yüzde 179,3 artış kaydetti. İlk dört aylık dönemde ise Sakarya’nın ihracatı 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.


#​İhracat
#Hazır giyim
7 yıl önce