|

İhracat 'kur'tarmadı

FED’in faiz artırım beklentisine terör saldırılarının da eklenmesi doları güçlendirdi. Böylelikle dolar, avro arasında daralan makas ihracatta, yılın ilk 7 ayında parite kaynaklı 8 milyar dolar kayıp oluşturdu. İhracat, temmuzda yüzde 13’lük azalışla 10,8 milyar dolara geriledi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/08/2015 Pazar
Güncelleme: 22:44 - 1/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım beklentisi, terör saldırıları ve jeopolitik risklerin de etkisiyle geçen ay 2,80'e kadar fırlayan ve avro ile arasındaki makası daraltan güçlü dolar, parti kaybını da beraberinde getirdi. Temmuzda yüzde 13'lük düşüşle 10,8 milyar dolara gerileyen ihracat, yılın ilk 7 aylık döneminde ise yüzde 8,8 azalışla 84,8 milyar dolara düştü. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İlk 7 ayda tüm ihracatımızdaki rakamsal gerilemenin 8 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu kaybın tamamının pariteden kaynaklandığını görüyoruz” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, son 12 aylık ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 azalarak 148 milyar 567 milyon 878 bin dolar oldu.



OTO ŞAMPİYONLUĞU KAPTIRMADI


Otomotiv endüstrisi, temmuz ayında 1 milyar 644,3 dolara imza atarak en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 497 milyon 48 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 322 milyon 393 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü takip etti. Bu yılın temmuz ayında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 82,4'ünü gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 15,1'lik azalışla 8 milyar 948 milyon 207 bin dolarlık ihracat yapıldı. En fazla ihracat artışını yüzde 44,9'la fındık ve mamulleri, yüzde 23,1'le mücevher ve yüzde 21,9'la da gemi ve yat elde etti.



TERÖRÜ KINIYORUZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, terörü kınadıklarını belirterek, “Tüm saldırıların karşısında olduğumuzu tekrar belirtmek istiyoruz” dedi. Yunanistan ile Avrupa anlaşmasının, AB'deki iyileşmeyi desteklemesi açısından, ihracat için önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Keza toparlanmayla, yılın ilk 5 ayında AB'ye ihracatımız avro bazında yüzde 12 arttı" dedi.



Farklı pazarlar bulalım


Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ihracattaki düşüşün farklı pazarlarla kapatılabileceğini bildirdi. Bartık, Gaziantep'ten temmuz ayında 455 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa düşüş görüldüğünü belirtti. Geçen yıl temmuz ayında kentten 457 milyon 971 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini anımsatan Bartık, “Çok çalışıp açığı kapatmalıyız. İş dünyası yılbaşından beri hedeflerini yakalamak için mücadele ediyor. Yeni pazar arayışlarımız sürüyor, ihracattaki düşüşü farklı pazarlarla kapatabiliriz” ifadelerini kullandı.



İstikrar korunmalı


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da küresel ticaret hacminde yaşanan hızlı ve uzun süreli düşüşün, dünya ticaretini daralttığını bildirdi. İhracatçıların, mevcut pazarları korumaya çalışırken, yeni pazarlar bulmak için mücadele ettiğini belirten Konukoğlu, "Dünya ticaretinin daraldığı ve etrafımızda bu kadar çalkantılı bir sürecin yaşandığı bir ortamda, ülkemizde istikrarı korumak zorundayız. Siyasi istikrar sağlanmadan ekonomik gelişme olmaz. İş dünyası olarak, Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak ve yapısal reformları sürdürecek yeni hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye'nin ilerlemesinde, huzur ve birlik beraberlik ortamının önemine dikkati çeken Konukoğlu, son günlerde artan terör olaylarını kınayarak, saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.



Parite vurdu


Büyükekşi, diğer taraftan uzun bir süredir avro-dolar paritesi üzerinde FED'in faiz artırım sürecinin etkili olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Bu sebep nedeniyle ortalama parite değeri Temmuz ayında yüzde 18,8, yılın ilk 7 ayında ise yüzde 18,6 geriledi. Paritenin ihracatımıza olumsuz etkisi temmuz ayında 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken ilk 7 ayda bu rakam 8 milyar doları geçti. Biz sene başında paritenin ihracatımıza olumsuz etkisinin tüm yıl için 8 milyar dolar olabileceğini tahmin etmiştik. Yılbaşında tahmin ettiğimiz rakama 7 ayda ulaştık. Dolayısıyla ilk 7 ayda tüm ihracatımızdaki rakamsal gerilemenin 8 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu kaybın tamamının pariteden kaynaklandığını görüyoruz. Bu şu anlama geliyor, eğer parite geçen yıl ile aynı kalsaydı, ilk 7 ayda ihracatımız geçen sene ile aynı seviyede kalacaktı.”



FED ve EMTİA çelmesi


Çin ile mahalli parayla dış ticaretin geliştirilmesine de sıcak baktıklarını söyleyen Büyükekşi, ayrıca FED faiz artışı beklentisinin emtia fiyatlarını gerilettiğini belirterek, “Düşen emtia fiyatları, birim fiyatları da aşağıya çekiyor. İşte bu yüzden ihracatçılarımız aynı ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalıyor” dedi.



#Gaziantep Ticaret Odası
#merkez bankası
#ihracat
#faiz artırımı
9 yıl önce