|

İlklerin köprüsü Yavuz hizmette

İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim hizmete açıldı. 10 şeritli köprüden Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira olan geçiş ücreti ağır tonajlı araçlarda ise 13,20 liradan başlıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ağır vasıtalar haftanın 7 günü 24 saat boyunca aralıksız kullanabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:21 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul Boğazı'na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla dün hizmete açıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ile çok sayıda ülkeden gelen cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar katıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı niteliğinde bir yapı olarak kayıtlara geçti.



ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ


Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa'yı karayolu olarak üçüncü kez birleştirdi. Marmaray'ı da hesaba kattığımızda Türkiye üzerinden iki kıtanın buluştuğu nokta sayısı da dörde çıkıyor. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.



GÜNDE 135 BİN GEÇİŞ GARANTİSİ


Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.





YILDA 1,8 MİLYAR $ TASARRUF


Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Türkiye'ye sağlayacağı bu katma değerin yanısıra Yavuz köprüsü, Türkiye yüzerinden transit taşıma sağlayan doğu ve batımızdaki birçok ülkeye de katkı verecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden günün belirli saatlerinde geçebilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim'den 7 gün 24 saat herhangi bir kısıtlama olmadan geçebilecekler. Böylece iş gücü kaybının önüne geçilecek.



  1. Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometrede 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli. Köprüde sınırlı bir dönem nakit para ile geçiş imkanı da var.

Dünya bu eserlere gıptayla bakıyor


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin müteahhidi, mühendisi finans kurumları ile iş gücünün eseri olarak inşa edilen köprünün doğu ile batısındaki ülkeleri de birbirine bağlayan uluslararası üçüncü bir kara yolu olduğunu vurguladı. Bu hizmetimizin bütün dünyada gıptayla takip edildiğine dikkat çeken Arslan, emeğe geçen herkese teşekkür etti.



YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİ ABD'DE DOKTORA DERSİ


Hiç bir kamu kaynağı kullanmadan bu proje gibi bir çok projeyi daha hayata geçireceklerini vurgulayan Arslan, “Yap-işlet-devret projeleri bugün Amerika'da, Harvard'da, üniversitelerde doktora dersi olarak okutuluyorsa vatandaş bilsin ki bunlar sizin ileri görüşünüz sayesinde” dedi. Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlar, sizin ekip ruhuyla çalışmak adına milletinizin hizmetine projeleri tek tek sokmanızın sayesinde. İşte bundan sonra da yine dünyada gıpta ile izlenecek, 'Evet Recep Tayyip Erdoğan'ın projesi' denilecek, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin projesidir' denilecek nice projeleri hizmete sokacağız.”



Projenin tamamı 2018'te


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde de çalışmalara başlandı. Tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometrelik otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı 2018 sonunda hizmet verecek.



#İstanbul Boğazı
#Sultan Selim Köprüsü
8 yıl önce