|

İran: Tahkimin gereğini yaparız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, Ankara ile Tahran arasında doğalgaz fiyatları sebebiyle yaşanan anlaşmazlığın ardından verilen tahkim kararını kabul ettiklerini belirterek, “Tahkimin icabını daha fazla gaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz. Sorun yakında çözülecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:27 - 12/02/2016 Cuma
Yeni Şafak
İbrahim Rahimpur
İbrahim Rahimpur

Bölgesel ve ikili konularda siyasi istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur, doğalgaz konusunda daha önce Türkiye ile farklı düşüncelere sahip olduklarını kaydederek, “Bu konuyla ilgili iki taraf bir türlü anlaşamadı. Konu tahkime intikal etti. Dolayısıyla tahkimden Türkiye lehine çıkan kararı kabul ediyoruz. Ancak, tahkim bize 'ben bu kararı verdim, kendiniz bir araya gelin ve anlaşın' dedi. Şimdi bu süreç işliyor” değerlendirmesinde bulundu.



Rahimpur, iki ülkenin uzmanlarının biraraya gelerek tahkimin sonuçlarını müzakere ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:



Petrol Bakanı gelince sorun çözülür

“Büyük bir ihtimalle İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de Türkiye'ye gelecek. Dolayısıyla bu mesele yakında çözülecek. Şu anda uzmanlar konuşuyor zaten. Halen İran'dan doğalgaz ihraç ettiğimiz borunun da vanası kapalı değil. Biz doğalgaz satıyoruz ve parasını alıyoruz. Tahkimin kararını kabul ediyoruz, bunun gereğini daha fazla doğalgaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz.”



YAPTIRIMLARIN KALKMASIYLA NEFES ALACAK

İran'ın enerjide izleyeceği yol haritasını da değerlendiren Rahimpur, “Yeni süreçte İran'ın hem doğalgaz hem de petrol ihracatı artar, herhangi bir öncelik söz konusu değil. Arz-talep meselesi pazar ne istiyorsa ona göre cevap vereceğiz” dedi. Rahimpur, “Ulaştırma, demiryolları, petrol rafineleri, otel ve fabrika yapımı, güneş, rüzgar enerjileri gibi konularda projelerimiz var. Öncelikle yarım kalan 2 bin projeyi tamamlamamız gerekiyor, İran pazarı herkes için cazibeli. Söz gelimi, Türkiye İran'da bin tane otel yapma işine girebilir. Projeyi kendilerine veririz” diye konuştu.


#iran
#gaz
#tahkim
8 yıl önce