|

İslam ülkeleriyle ticaret 35 milyar $

Sürdürülebilir ekonomik kalkınma prensibiyle hareket eden Arap Türk İşadamları Derneği (ARTİAD), karşılıklı ticaret hacminin yükselmesi için birlikte hareket etme kararı aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 6/07/2015 Monday
Güncelleme: 20:48 - 5/07/2015 Sunday
Yeni Şafak
FATİH ÖZKANOĞLU


Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmini arttırmak amacıyla kurulan Arap Türk İşadamları Derneği (ARTİAD) de bu konuda önemli çalışmalara imza atıyor. İstanbul'da düzenlenen iftar programında biraraya gelen ARTİAD üyeleri sürdürülebilir kalkınma, işbirliği ve ticaret hacminin karşılıklı olarak yükselmesi için mücadele kararı aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Nurettin Nebati, "Devletlerimizi güçlendirirsek, dünyanın 5'ten büyük olduğunu ispat edebiliriz” dedi.


HEDEF EKONOMİK KALKINMA

ARTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kerim, “Derneğimiz, ticaret ilişkilerini karşılıklı olarak teşvik etmeyi ve iş hacmini artırmayı hedefliyor. İşadamları olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Türkiye ve Arap ülkelerinin kalkınması için daha fazla çalışacağız” diye konuştu.


TİCARET HACMİNİ YÜKSELTİN

Arap ülkeleriyle ticaret hacmini yetersiz bulduğunu belirten Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Türkiye'nin ihracatı 150 milyar doları geçti. 2023'te ise 500 milyar dolar seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Ancak Arap ülkeleriyle yapılan ticaret hacmini yeterli bulmuyorum. 35 milyar dolarlık ticaret hacmi daha yüksek seviyelere ulaşmalı. Ümit ediyorum ki derneğiniz bu konuda ciddi çalışmalar yapacaktır” dedi.


FAİZSİZ FİNANSMAN DESTEĞİ

Arslan, “Türkiye'de kamu eliyle kurulan ilk katılım bankası olarak özellikle finansman desteği konusunda işbirliği kurmaya hazırız. Halkbankası ve Vakıfbank'ta katılım bankacılığına dahil olacaklar. Şu an 4 şubemiz var. Sene sonuna kadar 20 ila 30'a kadar arttırmayı 2023'te ise 500 şube ile hizmet vermeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.



Son 12 yılda 7 kat artış

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaretin arttığını söyleyen Kerim, “Özellikle son 12 yılda Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 7 kat artış gösterdi. Örneğin son verileri baz aldığımızda Türkiye'nin ticaret rakamları; Irak'la 10.8 milyar dolar, Mısır'la 1.4 milyar dolar, Kuveyt'le 568 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel olarak ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 35 milyar dolara yükseldi. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerle olan ticaret hacmi ise 4.7 milyar dolardan 31 milyar dolar seviyesine ulaştı” diye söyledi.





#Türkiye
#Arap Türk İşadamları Derneği
#ARTİAD
9 years ago