|

İstihdamda öncelik gençlerde

1 milyon 127 bin işsiz genç ile kadın ve engellilerin ekonomiye katılması için yeni bir çalışma başlatıldı. İşsiz gençlerin bir kısmını girişimci yapmayı hedeflediklerini belirten Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, "İşsiz gençlere nitelikli olabilecekleri alanlarda her türlü desteği vererek iş sahibi olmalarını sağlayacağız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2017 Cuma
Güncelleme: 03:05 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
​İstihdamda öncelik gençlerde
​İstihdamda öncelik gençlerde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam konusunda açıklamalarda bulundu. Bakan Müezzinoğlu, genç işsizlerin istihdam edilmesini istediklerini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, bu kapsamda şu anda yüzde 23’lerde olan genç işsiz oranını yıl sonunda yüzde 20’lerin altına çekmek istediklerini belirtti. 2019 yılında ise Müezzinoğlu oranı yüzde 15’lerin altına indirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Gazeteciler ile iftarda bir araya gelen Bakan Müezzinoğlu, bakanlığın 2017 yılı sonu ve 2018 sonrasına ilişkin yol haritasını anlattı. En önemli başlıklarının istihdam olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şu anda 4 milyon 845 bin gencin istihdamda olduğunu, 1 milyon 127 bin gencin de işsiz olduğunu kaydetti. İşsiz gençlerin bir kısmını girişimci yapmak istediklerini belirten Müezzinoğlu, diğer kısmını da nitelikli olabileceği her türlü desteği vererek iş sahibi olmalarını sağlamaya çalışacaklarını söyledi.


ÖZELDE 1 MİLYON İSTİHDAM

Özel sektörde 1 milyon istihdam hedefinin yakalandığını, yılsonuna kadar 1,5 milyon hedefine ulaşacaklarını dile getiren Müezzinoğlu, kamu ile birlikte 2 milyon kişinin istihdamının gerçekleştirileceğini kaydetti. Böylece işsizlik oranlarını mutlaka tek haneli rakamlara indirmeyi başaracaklarını belirten Müezzinoğlu, “ Türkiye’nin kısa ve orta vadeli hedefleri bir defa işsizlik oranlarını mutlaka ilk planda 7’lerin altına indirmek, sonra da 5’ler civarına taşıyabilmek” diye konuştu.

GENÇ İŞSİZLERİN ORANI
YÜZDE 15 OLMALI

İstihdamda en önemli alanlarının genç işsizler olduğunu bunların büyük çoğunluğunun nitelikli ve eğitimli olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Şu anda yüzde 23’lerde olan genç işsizlik oranını yılsonunda mutlaka yüzde 20’lerin altına indirmeyi istiyoruz. Ama ana hedefimiz de 2019’lara geldiğimizde mutlaka yüzde 15’lerin altına indirmek” dedi. Kadın ve Güneydoğu’da kadın istihdamına da önem verdiklerini belirten Müezzinoğlu Güneydoğu’daki kadınının istihdamının kendi koşullarında, kendine özgü şartlarda olacağını, kadınların üretim yapmalarını sağlayacak teşvik ve eylem planları hazırlanacağını bildirdi.

ENGELLİYE YERİNDE İSTİHDAM

Engelli ve dezavantajlı gruplar için de çalışmaları olacağını aktaran Müezzinoğlu, farklı destek ve teşvikler yapılacağı bilgisini verdi. Bakan Müezzinoğlu, "Engelliyi mahallesindeki bakkalda, pastahanede, kıraathanede veya markette istihdam edecek küçük esnafımızın yanında istihdamını sağlamanın, özellikle engelli istihdamına çok büyük katkı sağlayacağını ümit ediyorum" dedi. Müezzinoğlu, bu ay sonuna kadar eylem planı ile birlikte bu çalışmalara da son halinin verileceğini dile getirdi.

BÜYÜKANNE MAAŞI
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Büyükanne maaş alanının genişletilip genişletilmeyeceği yönündeki bir soruya da Bakan Müezzinoğlu, projenin Mart ayında başladığını hatırlatarak, “Biz pilot uygulamanın eylül-ekim ayında değerlendirmesini yapacağız. Kamuoyunda çok rağbet gören bir proje oldu. Bizim birinci önceliğimiz bir defa annenin istihdamda kalması, bir maaştan düşmesin, iki istihdamdan kopmasın, üç çocuk güvenli ellerde olsun, anne kendisini huzurlu hissetsin” dedi.


KIDEMDE İSTENİLEN İŞÇİNİN HAKKINI ALMASI

Kıdem tazminatı hakkında konuşan Müezzinoğlu, birinci önceliğin çalışanın hakkının korunması olduğunu söyledi. Görünen tabloda çalışanın hakkının korunabilirliğinin yüzde 14, 15'lerde olduğunu ifade eden Çalışma Bakanı, yüzde 80'lerin üzerinde mağduriyet bulunduğunu aktardı. Müezzinoğlu, olgunlaşmış paketin netleştirilmesi halinde taraflarla paylaşılacağını ve parlamentoya götürüleceğini söyledi.

#İstihdam
#Mehmet Müezzinoğlu
#Kıdem tazminatı
7 yıl önce