|

İzinsiz Drone uçurana 17 bin TL ceza

Uçuş güvenliğini tehlikeye sokan insanız hava araçları için yasal düzenleme bugün devreye giriyor. SHGM’ye kayıt yaptırmadan Drone kullananlar, 17 bin TL'ye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Yeni Şafak ve
03:00 - 30/04/2016 السبت
Güncelleme: 21:34 - 29/04/2016 الجمعة
Yeni Şafak

Son günlerde havalimanlarında uçuş güvenliğini tehliye sokan insansız hava araçları Drone'ler için yasal düzenleme devreye giriyor. İnsansız hava araçları getirilen kayıt ve tescil zorunluluğunda süre bugün sonra eriyor. Bu tarihten sonra kayıt yaptırmadan insansız hava aracı kullananlar, 17 bin liraya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlanan İnsansız Hava Araçları (İHA) Sistemleri Talimatı gereğince, 23 Şubat itibarıyla internet üzerinden İHA'lar için kayıt başvurusu alınmaya başlandı. Talimat, İHA sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikler, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gramla 25 kilogram aralığında olan İHA'ların ve bunları kullanacak pilotların Genel Müdürlük tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekiyor.



1 MAYIS'A KADAR KAYIT YAPTIRILABİLCEK


Talimatın yayımlanmasından önce faaliyette bulunan İHA sahipleri, 1 Mayıs'a kadar, ait oldukları kategoriye göre internet tabanlı sisteme veya tescile kayıt yaptıracak. Söz konusu işlemler, 500 gram ile 25 kilogram ağırlığındaki İHA'lar için “iha.shgm.gov.tr” adresinden yapılabilecek. Bu tarihten sonra kayıt ettirmeden İHA kullananlar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.



Pilotlar kuleyi uyardı devlet harekete geçti


Son günlerde havalimanlarında görülen Drone'ler uçuş güvenliğini tehdit etmişti. Yılda 60 milyona yakın insanın taşındığı Atatürk Havalimanı'ndan uçuş gerçekleştiren pilotlar drone için kuleye ihbarlarda bulunmuştu. Sadece Nisan ayında kuleye bildirilen Drone sayısı 10'a yaklaşmıştı.


#Drone
#İHA
#Uçuş güvenliği
٪d سنوات قبل