|

Kadın işvereni milyoner yapacak

Türkiye’de tüm işveren kadın şirketleri içinde yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan işveren kadınların oranının yüzde 3’te kalması MÜSİAD’ı harekete geçirdi. ‘Melek Danışman’ uygulamasıyla sahaya ineceklerini dile getiren Başkan Nail Olpak, “Hedefimiz 5 yıl içinde bu oranı yüzde 15’e çıkarmak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:24 - 27/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Son 14 yılda kadın istihdamı alanında izlenen politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların işgücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşti. Kadınların işgücüne katılım oranı 2005 yılından bu yana 8,2 puanlık artışla yüzde 31,5'e ulaştı. Ancak buna rağmen yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan işveren kadınların şirketlerinin oranı, tüm işveren kadın şirketlerine oranla hala düşük. İşte bu gerçek, Türkiye ve dünyada 169 noktada yaklaşık 12 bin üyesi olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ni harekete geçirdi.



KADIN ELİ BEREKETTİR


MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Bu oran nüfusun yarısı kadın olan ülkemizde çok düşük. Biz biliyoruz ki kadınların elinin değdiği her şey bollanıyor, bereketleniyor, elinin değdiği herşeye bir zarafet ve güzellik geliyor. Durum böyleyken neden yıllık cirosu 1 milyonun üzerine çıkan kadın girişimcilerim az diye sorguladık ve gördük ki girişimcilerimiz büyümek ve ilerlemek için bilgiye ihtiyaç duyuyor. Biz de bunun için 'Melek Danışman' uygulaması başlattık. Amacımız 5 yıl içinde tüm işveren kadın şirketleri içinde yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan işveren kadınların oranını yüzde 3'ten yüzde 15'e çıkarmak” dedi. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadınların işgücüne katılımının büyük önem arz ettiğini anlatmaya gayret ettiklerini de vurgulayan Olpak, kadınlar olmadan hedeflere ulaşmanın imkânsız olduğunu söyledi.



3 PiLOT BÖLGE SEÇİLECEK


MÜSİAD tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Tuzla Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Kadın Girişimciler Zirvesi'nde konuşan MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu, 'Melek Danışman' uygulamasının ilk aşamada belirlenecek 3 pilot bölgede başlayacağını söyledi. Durdu, kendilerinin üyesi olsun veya olmasın tüm kadın girişimcilere gideceklerini aktararak, “Bunun için çağrı merkezleri açtık. Önce bu çağrı merkezleri kanalıyla bize ulaşan kadın girişimcilere yol gösterecek doğru yönlendirmeler yapacağız” bilgisini verdi.



Başarı sadece kariyer değil






Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünyanın geleceğinin, girişimcilerin gayretine bağlı olduğunu belirterek, “Kadınlar da, bu gelecekte yer almak, etkin olmak istiyorsa, girişimciliği önemsemelidir.” dedi. Erdoğan, MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi gala yemeğinde yaptığı konuşmada kadını girişimci olarak konumlandırmanın, son derece önemli bir konu olduğunu vurguladı. Erdoğan, kadınların da, bu gelecekte yer almak, etkin olmak istiyorsa, girişimciliği önemsemeleri gerektiğine dikkati çekti.



BACİYAN-I RUM İLHAM VERİYOR


Tarihin de bu konuda ilhamlar verdiğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz üzere, tarihimizde kadın girişimciliğinin en güzel örneği, Baciyan-ı Rum'dur. Ahilik teşkilatının bir kolu olan bu sivil toplum yapısı, birçok batılı araştırmacıyı şaşırtmıştır”Yeni başarı hikayelerinin yazılması, “O başardıysa, ben de başarırım” denilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Kadınlar için başarı, sadece daha yüksek gelir, parlak bir kariyer demek değildir. Aynı zamanda, tıpkı erkeğin olduğu gibi, aile içi sorumluluklarını da unutmaması demektir. ”



KADIN MUCİTLER


Zirvede kadın mücitlerden de örnekler verildi. Nail Olpak, “Bulaşık makinesini bir kadın icat etti. İlk büyük ölçekli bilgisayarı bir kadın geliştirdi. Araba sileceklerini de bir kadın buldu. Katlanır yatak, bir kadın tarafından tasarlandı. Optik analiz sistemlerini bir kadın keşfetti. Güneş enerjisiyle ısıtma sistemini de bir kadın icat etti. Lazerle katarakt tedavi etmek, bir kadının fikriydi. Ve elbette daha pek çokları. Sadece mucitlere bakmayalım. Bugün MÜSİAD kadın üyeleri arasında, ağır sanayiden uluslararası ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimiz var. Bunların yanısıra, kadın girişimciliğinin profesyonel hayattaki başarılı örneklerini de unutmamamız gerekir. İntel ve Vodafone gibi uluslararası kurumların dünya tepe yönetiminde bulunan başarılı Türk kadınları, bunların güzel örnekleri” bilgisini verdi.


#MÜSİAD
#Melek Danışman
#Nail Olpak
8 yıl önce