|

Kentsel dönüşüm Hatay’da

Birinci dereceden riskli deprem alanında olan Hatay’da kentsel dönüşüm başlıyor. İlk adımın atılacağı Samandağı, İskenderun, Defne ve Kırıkhan’da başlayacak dönüşüm il geneline yayılacak. Dönüşüm için ilk adım Haraparası Mahallesi’nde atılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 21:16 - 26/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri olan Antakya-Kıbrıs fay hattı üzerinde yer alan Hatay'da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Hatay'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'yle yapılacak çalışmalar için yol haritası belirlendi. Yöneticiler, meslek oda temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşların yer aldığı zirvede sorunların uzlaşıyla çözülmesi amaçlandı.



YARISI GECEKONDU


Hatay'ın kentsel dönüşüm çalışmalarını ve Suriye'deki savaş nedeniyle kentin durumunu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş anlattı. Savaş, “15 ilçemiz arasında özellik Samandağı, İskenderun, Kırkhan ve Defne'de kentsel dönüşüme acil ihtiyaç var. Ancak her kafadan bir ses çıkıyor. Binaların yarısı gecekondu düzeyinde olan ilimizde ortak akıl ile kentsel dönüşüm çok önemli” dedi.







Dönüşüm çalışmalarına gelecek yıl başlayacaklarını söyleyen Savaş, “Kentsel dönüşümde ilk adımı Haraparası Mahallesi'nde atıyoruz. Arazinin yüzde 70'i Büyükşehir'e ait. Sanayi, Ticaret ve konut alanlarının bulunduğu 150 bin metrekarelik bir alan. 15 ila 50 yıllık binaların bulunduğu bölgeyi düzenli, refah ve sağlam yapılarla, sosyal ve kültürel donatı alanlarıyla yaşam alanı olacak. İlk olduğu için bizim de örnek projemiz olacak. İzinler alındı, gelecek yıl başlayacağız. 2 buçuk yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 3. derece sit alanı olduğu için kazılarda çıkan eserleri değerlendirecek, yerleşim yeri bulunması halinde üstü cam kaplı açık Arkeopark kuracağız” diye konuştu.



DEVLETİMİZDEN TEŞVİK İSTİYORUZ


Suriye'deki savaşın il ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Başkan Savaş, “Üzerinde tonlarca yük olan yay gibiyiz, savaş bitti mi sıçrayacağız. Sanayi ve ticareti tekrar canlandırmak, yeni pazarlara ulaşmak için devletimizden teşvik bekliyoruz” dedi. Savaş, Suriyeli 500 bine yakın öğrenci için 2 yeni okul inşa edeceklerini de söyledi.


#Kentsel Dönüşüm Zirvesi
#Hatay
8 yıl önce