|

Kıta Avrupası’na faizsiz banka

Kıta Avrupası’nın ilk katılım bankası KT Bank AG Frankfurt’ta açıldı. Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu’ndan lisans alan katılım bankası, 4,3 milyon Müslüman vatandaşın 45 milyar avro varlığının bulunduğu Almanya’da hizmet verecek. Açılan hesapların da şimdiden yüzde 50'si Türklere yüzde 5’i Almanlara ait.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:44 - 23/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun (Bafin) verdiği lisansla Kıta Avrupası'nın faizsiz ilk katılım bankası Kuveyt Türk'ün yüzde 100 iştirakiyle KT Bank AG adıyla Frankfurt'ta açıldı. 4.3 milyon Müslüman vatandaşın 45 milyar avro varlığının bulunduğu Almanya'da hizmet verecek katılım bankası, 45 milyon Avro sermaye ile kuruldu. Alman vatandaşlardan da ilgi gören KT Bank AG'de açılan hesapların yüzde 5'i Almanlardan oluştu. Frankfurt'taki açılış sonrası konuşan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Avrupa'ya ilk defa faizsiz bankacılık ve AB standartları ile geliyor" dedi. Banka ile Türkiye'de olmayan müşaraka finansmanın da ülkede kullanılmaya başladığını açıklayan Uyan, bu sistemde, başlangıçta yüzde 100 bankaya ait olan konutun, taksitleri ödedikçe yüzde 100 vatandaşa geçtiğini kaydetti.



45 MİLYON AVRO SERMAYE İLE KURULDU


Katılım bankasının 45 milyon avro sermaye ile kurulduğunu açıklayan Uyan, üç yılda ise 8 şubeye ulaşacaklarını, Almanya'da büyüme modellerinin bireysel ve online bankacılık olduğuna vurgu yaptı. Almanya'da 4.3 milyon Müslüman nüfus olduğuna işaret eden Uyan, "Bu nüfusun 45 milyar avroluk bir varlığından bahsediliyor. Müslümanların yüzde 73'ü de Türk. KOBİ dediğimiz birçok işletme de var. Bizim yüzde 50 portföyümüz KOBİ'lerden oluşuyor. Burada da aynı kalite ile hizmetimizi sürdüreceğiz” dedi.



KATI MEVZUATLA HESAP AÇMA 10 GÜN


KT Bank AG'de bu yılın sonunda 150 milyon avro aktife, 140 milyon avro da mevduata ulaşmak istediklerini açıklayan Uyan, "Üç yılın sonunda 323 milyon avro, beşinci yılda 486 milyon avro aktif büyüklük hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar 20 bin, beş yılda 200 bin müşteriye ulaşacağız" dedi.



KAR PAYI TAHMİNİ YÜZDE 0.70 İLE 1.10


KT Bank AG Genel Müdürü Kemal Ozan ise Almanya'da 5 milyon avro sermaye ile başlanabileceğini, ancak kendilerinin güçlü bir sermaye ile başlamak istediklerini belirtti. Ozan, kar payı beklentilerinin tahminen yüzde 0.70 ile 1.10 arasında olduğunu açıkladı.



Almanya'da günde 200 kişi faizsiz bankacılığı soruyor

Faizsiz bankacılığa Almanların da ilgi gösterdiğine işaret eden Ufuk Uyan, KT Bank AG'de açılan hesapların yüzde 5'inin Almanlara, yüzde 50'sinin Türklere, yüzde 40'ının da Ortadoğu ve Kuzey Afrikalılar'a ait olduğunu bildirdi. Uyan, Almanya'da günde 100- 200 kişinin Call Center'ı arayarak, hem faizsiz bankacılığı öğrenmek, hem de hesap açmak için bilgi aldıklarını söyledi. Türkiye'de sukuk ihraçlarına ilişkin bir başka soruya ise Uyan, “Eylül'de 400 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi karşılığı sukuk bir çalışma içindeyiz” dedi.



Lisans aldık bu modeli tanıtacağız


KT Bank AG'nin açılışı için düzenlenen törende konuşan Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, Almanya'nın Kıta Avrupası'nın faizsiz ilk banka lisansına onay verdiğini belirterek, “İnşallah Türkiye'deki başarı hikayesini burada da tekrarlayıp, ülke ekonomisine, yeni finansal enstrümanların sağlanmasına katkıda bulunacağız. Faizsiz bankacılık modelinin Almanya'da tanıtılmasında önemli rol oynayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.


#Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu
#Frankfurt
#Kıta Avrupası
9 yıl önce