|

Komşuluk kazancı 4 milyar dolar

İflasın ucundaki Yunanistan’ın Türkiye'den yıllık ihracat geliri 4 milyar dolar. Krizle ülkede tekstilin bittiğini söyleyen Türkiye Yunanistan İş Konseyi Başkan Vekili Bilgen, ülkenin pamuğun önemli bölümünü Türkiye’ye sattığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 09:36 - 3/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkan Vekili Tevfik Bilgen, Yunanistan'ın Türkiye'ye ticaretinde herhangi bir engel olmadığını, ülkenin Türkiye'den yıllık 4 milyar dolarlık ihracat geliri elde ettiğini bildirdi. Bilgen, Yunanistan'daki kriz nedeniyle karşı taraftan kendilerine herhangi bir konsey teklifi de olmadığını bildirdi. Borcun, sembolik yardımlar çözüme ulaştırmanın çok ötesinde olduğunu belirten Bilgen, "Şunu yapabiliriz, eğer Yunanistan ile ticaretin artmasını istiyorsak, bazı engeller varsa bunu kaldırabilir ki şu anda Türkiye ile Yunanistan arasında ticaret engeli yok. Herhangi bir Yunan firması, malını rahatlıkla satabiliyor" diye konuştu.



TÜRKİYE İLK SIRALARDA


Yunanistan'ın alımları düştükten sonra Türkiye'ye iki misli mal satar hale geldiklerini belirten Bilgen, "Türkiye'ye 4 milyar dolara yakın mal satıyorlar. En fazla mal ihraç edebildiği birkaç ülkeden birisiyiz. Kriz nedeniyle ülkede tekstil bitti, o nedenle pamuğun neredeyse tamamını bize satıyorlar. Böylece hem üretimlerini, hem de AB'den de bu konuda kilo başına yardım almasını sağlıyoruz. Biz zaten, Yunanlılar ile iyi bir komşu ilişkileri içindeyiz."



Türkiye 1.5 milyar $'da kaldı


Yunanistan'ın, Türkiye'ye en çok ihracat ettiği ürünler arasında yüzde 51'lik yüksek oranla petrol ürünleri bulunuyor. Bunu, pamuk, plastik, alüminyum, bakır, makine ve ekipman, gübre ve kağıt izliyor. Yunanistan'ın Türkiye'ye ihracatı geçen yıl 4.04 milyar doları bulurken, Türkiye'den Yunanistan'a 1.54 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatı, bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 19 düşüşle 663 milyon dolar düzeyine geriledi. Yunanistan'ın kreditörlere borcu ise 320 milyar avro.



#Türkiye-Yunanistan İş Konseyi
#Vekili Tevfik Bilgen
#ticaret
9 yıl önce