|

Kontroller artacak yasaklar kalkacak

ABD’ye uçuşlarda ekstra güvenlik önlemleri geliyor. Yeni önlemleri uygulayan havayollarının ‘laptop yasağı’ kalkacak. Amerikalılar yabancı havalimanlarında pasaport kontrolü yapacak.

Yeni Şafak
07:30 - 30/06/2017 Cuma
Güncelleme: 07:47 - 30/06/2017 Cuma
Diğer
105 ülkeden 180 havayolu ABD’ye günde yaklaşık 2 bin direkt uçuş gerçekleştiriyor.
105 ülkeden 180 havayolu ABD’ye günde yaklaşık 2 bin direkt uçuş gerçekleştiriyor.

ABD, Türk Hava Yolları’nı (THY) da etkileyen ve uçuşta ‘laptop yasağı’ olarak bilinen uygulamayı sona erdirebilecek bir adım atıyor.

Hatırlanacağı gibi ABD yönetimi, mart ayında Ortadoğu ve Afrika’daki ülkelerin havalimanlarından, ABD’ye yapılan direkt uçuşlarda yolcu kabininde, laptop ve tablet bilgisayar gibi cep telefonundan büyük elektronik cihaz taşınmasını yasaklamıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ‘laptop yasağı’nı diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletmek yerine, bagaj ve elektronik cihazlara yönelik güvenlik önlemlerini artıracak. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD’li ve Avrupalı havacılık otoritelerinin aylardır sürdürdüğü görüşmelerden ‘kapsamlı tarama’ kararı çıktı.

Kapsamı açıklanmadı

İsmini vermeyen bakanlık yetkilileri, kapsamlı güvenlik önlemlerinin neler olacağı hakkında bilgi vermedi. Ancak yetkililer yeni güvenlik önlemlerini uygulayan havayollarına yönelik laptop yasağının kalkacağını söyledi.

Milliyet'in haberine göre, Martta ABD ve İngiltere, elektronik eşyaların içine konulacak ve mevcut tarayıcıların zor tespit ettiği patlayıcı riski nedeniyle aralarında Mısır, Suudi arabistan, Katar ve Türkiye’nin de olduğu sekiz ülkedeki 10 havalimanından kalkan uçuşlarda kabinde büyük elektronik eşya yasağı başlatmıştı.

Yasaktan Türk Hava Yolları, Emirates ve Katar gibi önemli havayolları etkilenmiş, Amerika’ya giden yolcuların laptopları uçağa binmeden teslim alınarak çözüm bulunmaya çalışılmıştı.

Her havalimanına Amerikalı memur

ABD’nin alacağı önlemlerden birisi de uluslararası havalimanlarına ABD’li gümrük yetkilileri yerleştirerek ABD’ye uçacak yolcuların belgelerini kontrol etmek olacak. Bazı yabancı havalimanlarında uygulanan bu yöntem birçok ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilecek. New York Times’a konuşan yetkililer, havayollarına gerekli hazırlıkları yapmak için yeterli sürenin verileceğini söyledi.

105 ülkeden 180 havayolu ABD’ye günde yaklaşık 2 bin direkt uçuş gerçekleştiriyor. Yeni önlemler bu havayollarının uçtuğu 280 havalimanında uygulanacak. ABD İç Güvenlik Bakanı John F. Kelly, “Güvenlik 1 numaralı endişem. Düşmanlarımız (yeni durumlara) adapte oluyor, bizim de adapte olmamız gerekiyor” dedi.

#ABD
#Laptop
#Yasak
#Havalimanı
#Uçak
7 yıl önce