|

Kooperatif bankacılığı geliyor

Sayıları 85 bine yaklaşan 40’a yakın alanda faaliyet gösteren, 8 milyon kişinin ortağı olduğu kooperatifler de bankaya kavuşuyor. Dünyada 300 büyük kooperatifin yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık işlem yaptığı bu pazardan Türkiye’nin de pay alması için BDDK bankacılık çalışması başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 08:21 - 22/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kooperatif bankacılığı geliyor
Kooperatif bankacılığı geliyor

Ülkemizde sayıları 85 bini bulan ve 8 milyon kişinin bağlı olduğu kooperatifler için devrim sayılabilecek bir girişim başlatıldı. Ekonomik krizlerden diğer sermaye şirketlerine göre daha az etkilenen kooperatiflerin bu teşviklerden kendilerinin de yararlanmasının sağlanması için yaptığı başvurular olumlu karşılandı. Hükümet, kooperatifçiliği güçlendirme kapsamında banka faaliyetlerini gündemine aldı. Yasal düzenlemenin Meclis’te kabul edilmesiyle birlikte kooperatif bankasının da kurulması için çalışmalar başlatılacak. Hükümet, gelişmiş ülkelerde kooperatif hareketlerinin finansal gücünü oluşturan kooperatif bankacılığı ile ilgili düğmeye bastı.

DEVRİM NİTELİĞİNDE

Türkiye’deki mevduat, katılım bankacılığının ardından kurulması planlanan kooperatif bankacılığı ekonomiye ivme kazandıracak. Kooperatif bankası, yabancı sermayeye ihtiyacı olmayan, mevcut kooperatiflerin üst örgütleri ile finansman güçlerini birleştirdikleri, ortaklarına hizmet veren bir bankacılık sisteminden besleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da (BDDK) bu konuda çalışma başlatmış durumda.

Bu girişimle, kooperatiflerin reel ekonomide daha fazla yer alması amaçlanıyor. Marmarabirlik, Pankobirlik, Konya Şeker, Gülbirlik gibi büyük kooperatifler Türkiye’deki ilk 500 şirket arasında yer alıyor. Mevcut uygulamada kooperatifler ortaklarıyla işlem yaptığında vergi muafiyetinden yararlanıyor. Ortakları dışındakilerle ticaret yaptığında vergi muafiyetini kaybediyor.

VERGİ AVANTAJI SAĞLANACAK

Düzenleme ile ortak dışı işlemler yaptığında bu vergi muafiyeti kalkmadan diğer işlerini yapabilecek. Böylece kooperatiflere sadece aldıklarını değil, işleyerek piyasaya verdikleri ürünler için de vergisel avantaj sağlanacak. Kooperatif bankacılığının da gelir vergisi düzenlemesi ile entegre şekilde finansal işlemlere geçmesinin sağlanacağı öğrenildi. Yeni Kooperatifçilik Yasası’na ilişkin çalışmanın Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda önümüzdeki günlerde ele alınmasının ardından 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’e gönderilecek. Kooperatifçiliğin yönetimden denetime kadar birçok alanında değişiklik yapılacağı, kooperatiflerin bölünerek yeni ve alt kooperatifler kurulmasının da önleneceği belirlendi. 

  • 8 MİLYON KİŞİNİN BANKASI OLACAK
  • 40’a yakın farklı alanda faaliyet gösteren 8 milyon kişinin ortak olduğu kooperatiflerin de bankası olacak. Önümüzdeki dönem eğitim, sağlık, karşılıklı sigorta gibi alanlarda ön plana çıkarılacağı belirtiliyor. Kooperatiflerin de ihracatçılar gibi teşviklerden yararlanması sağlanacak.

İstikrar, lisanslı depo ile mümkün

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dün yaptığı açıklamada ayrıca, tarım ürünlerinde istikrarı yakalayabilmek adına lisanslı depoları yaygınlaştırdıklarını belirtti. Tüfenkci, “Türkiye genelinde 93 firmamız lisanslı depoculuğa başvurdu ve bunun 35’i faaliyete geçti. Bu çok önemli bir rakam. 93 firmanın tamamı faaliyete geçtiğinde Türkiye’de 10 milyon tonun üzerinde bir lisanslı depo hacmine kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

TEŞVİKLER ETKİLİ

Daha önce buğday, arpa, pamuk, zeytin gibi depoların faaliyette olduğunu, son olarak da “Giresun Fındık Lisanslı Deposu”nun hayata geçtiğini anlatan Tüfenkci, “Aldığımız tedbir ve teşviklerle lisanslı depoları yurt çapında yaymak istiyoruz. Tarımdaki ticaretin önünü açmak, farklı bir borsa oluşturmak amacıyla lisanslı depoları Türkiye çapında yaygınlaştırıyoruz” diye konuştu.

Tüfenkci, tarımda arzın bol olduğu zaman fiyatların düştüğünü gördüklerini dile getirerek, şöyle devam etti: “Tarım ürünlerinde istikrarı yakalayabilmek adına arzın yüksek olduğu zamanlarda çiftçimizin ürünlerini sağlıklı şekilde depolayarak yıl içerisine bu ticareti yaymak istiyoruz. Tarım Bakanlığıyla yakın çalışarak lisanslı depoların yaygınlaşmasını sağlıyoruz.”

  • 2,5 TRİLYON $'LIK PAZAR
  • Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de dünyada 300 büyük kooperatif yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık işlem yaptığına dikkat çekerek, kooperatiflerin önünü açmak için iki aşamalı bir plan hazırladıklarını, vergi muafiyetinin kapsamının genişletileceğini söyledi. Almanya ve İspanya’nın bütün büyük şirketlerinin temellerinin kooperatif olduğunu anımsatan Tüfenkci, “Maliye Bakanlığımızın çalıştığı Gelir Vergisi Kanunu içinde bir maddeyle bu düzenlemeyi hayata geçireceğiz” değerlendirmesi yapmıştı.
#Kooperatif
#Bankacılık
#Bülent Tüfenkci
7 yıl önce