|

Koruyucu ailelere emeklilik hakkı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu ailelik sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla kimsesiz çocuklara hem yuvasını hem de gönlünü açanların emekli olmalarına imkan tanıyor. Bununla beraber talepte bulunan aileye maddi destek, çocuklara ise harçlık sağlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:08 - 30/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Koruyucu ailelere emeklilik hakkı
Koruyucu ailelere emeklilik hakkı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kimsesiz çocuklara yuvasını açan koruyucu ailelerde emekliliğe esas sosyal güvencesi bulunmayan ebeveynlerin sigorta primlerini karşılayarak, emekli olmasına imkan tanıyor. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalara ilişkin derlediği bilgilere göre, 4 bin 387 koruyucu aile yanında 5 bin 323 çocuğun bakımı gerçekleştiriliyor. Bakanlık, çocukların maddi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra koruyucu aileler için emeklilik yolunu açacak çok önemli bir destek sağlıyor.

ÇOCUK BAŞINA AYLIK ÖDEME YAPILIYOR

Koruyucu aileler içinde eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi bulunmayan eşlerin sigorta primleri bakanlıkça ödeniyor. Uygulamada, bu durumdaki ebeveyn, bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırarak ödeme belgesini ibraz ederse, primleri aylık ödemelere eklenerek, bakanlığın aileye gönderdiği ödenekten karşılanıyor. Bakanlık, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yerleştirilmelerine ilişkin harcamalarına karşılık, talepte bulanan ailelere çocuk başına aylık net ödeme gerçekleştiriyor. Bu ödeme, çocukların yaş grupları, eğitim durumları gibi kıstaslar dikkate alınarak, 2017 yılı için aylık 527 liradan bin 154 liraya kadar çıkıyor. Maddi destek, engelli çocuklar söz konusu olduğunda yüzde 50 kadar artırılıyor. Ayrıca okula devam eden veya öğrenimini sürdüremeyen çocuklara harçlık ödeniyor.

PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETLERİ SUNULUYOR

Mevzuata göre, her öğretim yılı başında koruyucu aile yanındaki çocuğun eğitim masrafları için aileye ödenen miktar, bir defaya mahsus üç katı oranında artırılarak veriliyor. Bakanlık, okullarına servisle gitmek zorunda olan çocukların aylık servis ücretlerini üstleniyor. Meslek edindirme için bin 828, TEOG’a hazırlık için 3 bin 446, üniversiteye hazırlık için de 5 bin 353 lira ödeme yapılıyor. Koruyucu ailelere psikososyal destek hizmetleri de sunuluyor.

#Bakanlık
#Koruyucu Aile
#Emeklilik
7 yıl önce