|

Kota çiftçiyi sevindirdi

Tarımda birçok tedbir ve teşvik paketi açıklayarak, çiftçinin elini güçlendirmeye çalışan hükümet izlediği politikayla tarımsal kalkınmanın da temellerini atıyor.

Burak Karaca
04:00 - 31/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 31/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Taner Taşpınar
Taner Taşpınar

Son olarak geçtiğimiz yıl yüzde 5'e çekilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kullanımı da yüzde 2,5 seviyesine çekilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün duyurduğu karar ile şeker pancarı üreticisinin de hareket alanı genişleyecek.

İLAVE ÜRETİM GEREKİR

  • Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Müdürü Taner Taşpınar, 2018-2019 yılı için Türkiye’nin toplam şeker kotasının 2 milyon 700 bin ton olduğunu belirterek, “Bu kotanın 135 bin tonu NBŞ'ye ayrılmıştır. Cumhurbaşkanımızın açıklaması ile nişasta bazlı şeker kotası yüzde 2,5 oranında düşürülmüştür ve bu oran 67 bin 500 ton şekere tekabül etmektedir. Bu da pancar şekerinin belirtilen miktarda (67 bin 500 ton) artması ve çiftçiler için ise ilave olarak 500 bin ton civarı pancar ekilmesi anlamına gelmektedir” dedi.

ÇİFTÇİ GÜÇLENDİ

Kotanın aşağıya çekilmesinin oldukça doğru bir karar olduğunu dile getiren Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ise, atılan adımla beraber yapılacak denetimlerin de önemine dikkat çekti. Türkiye'ye yasal olmayan yollarla gerçekleşen nişasta bazlı şeker girişinin de engellenmesinin bu kararın devamı niteliğinde olduğunun altını çizen Yıldırım, “Pancar üretimindeki artışın çiftçiye olumlu yansıması gerek” dedi.

#NBŞ
#Tarım
#Çiftçi
#Taner Taşpınar
5 yıl önce