|

Kredi kartı ile soygun

Bankaların kredi kartı müşterilerine ödemelerini geciktirdiğinde uyguladıkları yüksek faiz yüzünden mağdur olan vatandaşlar tüketici derneklerine başvuruyor.

Yeni Şafak
00:00 - 28/03/2001 Çarşamba
Güncelleme: 10:58 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------------------------------ spot -------------------------

Kredi kartı faizlerinin, ödemelerin gecikmesi durumunda fahiş oranlarda artırılması çok sayıda vatandaşı mağdur etti. Devalüasyondan sonra kredi faizlerini yüzde 17'lere kadar çıkaran özel bankalar, ödemesini geciktiren kredi kartı müşterilerine uyguladıkları günlük fahiş faiz ile binlerce tüketiciyi mağdur ettiler. Kredi kartı faizlerinden mağdur olan yüzlerce tüketicinin kendilerine başvurduğunu belirten Müstakil Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, 4077 sayılı yasa ile tüketici kredilerinde sözleşme başındaki faiz dışında başka bir faiz uygulanmamasının garanti altına alındığını, bu garantinin kredi kartı faizleri için de geçerli olması gerektiğini ifade etti. Deniz, çözüm için mahkemelerin vereceği bir kararın emsal teşkil edeceğini ve yeterli olacağını kaydetti.

Mahkeme kararı yeterli

Şu an Meclis gündeminde olan yasa değişikliği taslağında kredi kartı faizlerinin de değişmemesini içeren hükümlerin yer aldığını belirten Deniz, Türkiye şartlarında bir yasa değişikliğinin çıkmasının çok uzun sürebileceğini öne sürerek, sorunun mahkeme yoluyla çözülebileceğini kaydetti. Aylık yüzde 40-50 faizli icra takiplerinin olduğunu bildiren Deniz, mahkemenin böyle bir kararı "fahiş gabin" denilen, bir taraf aleyhine çok ağır şartların tecelli etmesi halinde de verebileceğini anlattı.

Devlet de sorumlu

Devletin yüksek faizle beslediği bankaların bugün fahiş faiz istemeleri yüzünden çıkan sorunların yönetimden kaynaklandığını dile getiren Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ ise sorumlunun sadece bankalar olmadığını ifade ederek, "Devalüasyonu bankalar mı yaptı? Yüksek faizin sorumlusu kim? Git, ekonomiyi bu noktaya getiren adamların yakasına yapış. Niye bankacının yakasına yapışıyorsun" dedi. Prof. Dr. Altuğ, "500 tane sözüm ona sanayi kuruluşu. Bunlar sanayiciliği bırakmışlar. Bankalardan yüksek oranda faiz alıp karlarını yüksek tutarken çok iyi, faiz verirken kötü" diye konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce