|

Kredide rating dönemi

Eximbank, yeni kredi sistemiyle bu yıl 100 bin şirkete ulaşmayı hedefliyor. KOBİ dışındaki ihracatçılara KGF’den aldıkları kefaletle finansman sağlayacaklarını belirten Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "Kuracağımız rating sistemine göre bu yıl kredi vermeye başlarız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 04:58 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kredide rating dönemi
Kredide rating dönemi

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) finansman ihtiyacına çözüm yollarını konuşmak üzere Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli ile bir araya geldi. İhracatçıların finansman konusunda karşı karşıya oldukları sorunların konuşulduğu toplantıda, buna çözüm olabilecek alternatif seçenekler mercek altına alındı.



PROTOKOL DEĞİŞTİ


KOBİ dışındaki ihracatçılar için de protokol yapacaklarını belirten Yıldırım, “KGF'den aldıkları kefaletle bize gelebilecekler. Bugüne kadar kredide rating vermedik ancak artık kendi rating sistemimizi kurmaya ve bu sisteme göre kredi vermeye başlayacağız, yıl sonundan önce devreye alacağız” dedi. Bu yıl için kredi ve sigorta desteğini 40 milyar dolara çıkardıklarını ifade eden Yıldırım, “2016'da yüzde 22,7 olan ihracata desteğimizi de yüzde 26'ya ulaştırmış olacağız. Umuyorum 2018 yılı içerisinde dünyada ihracatına en fazla destek veren ihracat kuruluş ünvanına kavuşacağız” diye konuştu.



İHRACATÇIYA DESTEK % 40'A ÇIKARILIYOR


Yıldırım, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde ihracatçıya desteğimizi yüzde 40'a çıkarmak ve dünyada en büyüklerden biri olmak istiyoruz. Hedef kitlemiz şirket sayısının 100 bin olması. Tabiki 65 bini de ihracatçı olmak üzere.”



SİGORTA POLİÇESİ TEMİNAT OLACAK


Sigorta konusunda geldikleri noktanın birincilik olduğunu, ikinci ile aralarında yüzde 40 oranında fark bulunduğunu aktaran Yıldırım, “Diğer bankalarımızın sigorta poliçesini teminat olarak daha fazla kullanması için çaba içerisindeyiz. Sigorta sevkiyat tutarımız 11 milyar dolar düzeyinde. Genel anlamda rakamlarımız olumlu şekilde seyrediyor” şeklinde konuştu.



Destek sadece KOBİ'ye değil


KGF Genel Müdürü Gerger de Türkiye'nin ihracatçılara destek vermesinin önemine işaret ederek, bunun da finans sektörüyle el ele vererek yapılabileceğine vurgu yaptı. İhracatçı firmaların sadece yüzde 11'inin KOBİ kapsamında bulunduğunu belirten Gerger, “Onun için biz sadece KOBİ'ler değil diğerlerinin de desteklenmesi konusunda çalışıyoruz. Bu anlamda kaynaklar açıldı. Daha önce 25 milyar liralık bir destek vardı şimdi 250 milyar liraya kadar bu imkan bize sağlandı” dedi.




#Kredi
#Eximbank
#KOBİ
7 yıl önce