|

Küçük şirketleri yüksek faiz vurdu

Yüksek faiz ve yüksek kur en çok KOBİ’leri vurdu. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “KOBİ’ler için yüksek faiz hiç kuşkusuz dev şirketlere göre daha zorlayıcıdır”dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/07/2017 Salı
Güncelleme: 00:41 - 25/07/2017 Salı
Yeni Şafak
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO’nun İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklamasında, Türkiye açısından zor bir yıl olduğunu belirterek, 2015 yılındaki yüzde 2,7’lik büyümenin ardından geçen yıl yüzde 2,4’e gerileyen global büyümenin Türkiye’deki firmaların performanslarını da sınırladığını, ancak bu sınırlamanın KOBİ’ler için daha etkili olduğunu kaydetti.

KOBİ’LERİN BÜYÜK YATIRIMA İHTİYACI VAR

İkinci 500 verilerine bakıldığında, dış pazarlarda genişleme sürecine girmiş olan ve görece olarak sermaye birikimleri daha sınırlı kalan KOBİ’lerin ekonomik yavaşlamalardan daha çok etkilendiğini vurgulayan Bahçıvan, karlılığında düştüğünü aktardı. Bahçıvan, “İSO 500’de olduğu gibi İSO İkinci 500’de de mali borçlarda ve ödenen faizlerde ciddi artışlar yaşandığını görüyoruz. Finansman maliyetleri, İkinci 500’de de şirket karlılıkları üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor. Ölçek büyütmek, rekabetçiliğini arttırmak ve pazarını genişletmek için büyük çaplı yatırımlara ihtiyacı olan ve sermaye birikimi nispeten sınırlı olan KOBİ’ler açısından kurlardaki yükseliş ve yüksek faiz ortamı, hiç kuşkusuz, dev şirketlere kıyasla daha zorlayıcıdır” şeklinde konuştu.

İSTİHDAM DEPOSU OLDU

Bahçıvan, bütün bu olumsuzluklara karşın çoğunu KOBİ’lerin oluşturduğu İSO İkinci 500’de umut veren gelişmelerin de olduğunu aktararak, “Bu şirketlerimiz, istihdamlarını arttırırken, asgari ücreti de yükseltti” değerlendirmesinde bulundu.

#KOBİ
#Türkiye
#İstihdam
7 yıl önce