|

LPG’de ikinciyiz

Türkiye, son 10 yılda LPG’de dünyada 14’üncü pazar haline gelirken, otogaz kullanımında Güney Kore’den sonra ikinci sırada. Sektördeki büyümeye bağlı olarak, otogazlı araç ve istasyon sayısı ile dünya lideri konumuna yükseldik. EPDK'nın elektronik ortama taşınan hizmetleri de sektörün işlemlerde rahat nefes almasını sağladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2017 Pazar
Güncelleme: 01:02 - 30/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
LPG’de ikinciyiz
LPG’de ikinciyiz

Türkiye, son 10 yılda LPG sektörünün dünyada 14’üncü pazarı haline gelirken, otogaz kullanımında da ikinci oldu. Son 10 yılda otogaz tüketimi; artan araç sayısı ile birlikte yüzde yüzü aşan bir artışla 1 buçuk milyon tondan 3.1 milyon tona yükseldi. Bu kapsamda, Türkiye otogaz kullanımı konusunda da dünyada Güney Kore’den sonra ikinci sırada bulunuyor. Avrupa’nın en fazla otogaz tüketen ülkesi olan Türkiye, araç ve istasyon sayısı bakımından ise Türkiye dünya lideri konumuna yükseldi.

YANLIŞ NUMUNE KURBANI OLUNMUYOR

LPG sektöründeki bu gelişmeler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da hem lisanslama işlemlerini kolaylaştırma, hem de sektörün önünü açacak yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. EPDK, özellikle denetimlerde alınan numuneler konusunda bir düzenlemeye gitti. Bu sayede otogazda lisans sahiplerinin denetimler sırasında, yanlış noktadan alınan numuneler nedeniyle karşılaştığı ceza mağduriyeti de önlenecek. Numunenin hangi aşamada alınacağı konusu netleştirildi. Bu konu özellikle, birçok otogaz işletmesinin şikayet ettiği konuların başında geliyordu.

İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA OLACAK

Yapılan düzenleme sonrasında, sektördeki denetimlerin etkinliği arttı. Otogazdan alınan numunelerin standartlara uygun çıkma oranını da yükseldi. Böylece sektöre yönelik ceza verme ve dava süreçleri her geçen gün azaldı.

EPDK’nın sektöre yönelik düzenlemelerde teknolojiyi kullanması da etkili oldu. LPG pazarında kırtasiyeyi azaltacak ve yeni yatırımları kolaylaştıracak adımlardan biri de lisans süreçlerinin elektronik ortama taşınması oldu. Buna göre dağıtıcı firmalar, personel bilgilerini EPDK’ya elektronik ortamda bildiriyor. Bu rahatlama sayesinde, EPDK 1 yıl içinde LPG piyasasına dair tüm lisans işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayacak.

  • Sektör açısından maliyet oluşturan bir diğer işlem süreci ise akreditasyon laboratuvarı uygulaması idi. Önceden rafineride üretilen LPG’nin, hem yurtiçi hem de yurtdışında akredite edilmiş laboratuvarlarda analiz edilmesi yükümlülüğü vardı. Yapılan düzenleme ile ikili zorunluluk kaldırıldı. Sadece yurtiçi akredite kuruluşlardan akredite edilmiş laboratuvarlarda analiz yapılması yeterli hale getirildi.
#Türkiye
#Otomotiv
#LPG
#Ankara
7 yıl önce