|

Masabaşı çok makinebaşı yok

40 bin kişiyi istihdam eden Eskişehir OSB’de, 500 kişilik iş açığı ise aylardır kapanmıyor. ESO Başkanı Savaş Özaydemir, bin kişiye bile iş vermeye hazır olduklarını, ancak insanların masabaşı yüksek maaşlı iş aradıklarını, bu nedenle makine başında iş yapacak eleman olmadığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:22 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
500 kişilik işçi açığı var.
500 kişilik işçi açığı var.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 40 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirterek, hemen 500, hatta bin kişiye iş vermeye de hazır olduklarını, ancak insanların masabaşı yüksek maaşlı iş aradıklarını, bu nedenle makine başında durup iş yapacak eleman bulamadıklarını dile getirdi. Özaydemir, hükümetin art arda açıkladığı ekonomik tedbirler nedeniyle bu yılın ikinci yarısından son derece umutlu olduklarını ifade etti. Hükümetin başta ekonomi olmak üzere birçok alanda son yılların en cesur ve kararlı adımlarını attığını dile getiren Özaydemir, “Özellikle yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik uygulamaya koyulan yeni yatırım teşvik tedbirleri, istihdam teşvikleri, SGK ödemelerine getirilen kolaylıklar, vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ihracata sağlanan ciddi anlamdaki destekler bizi ve iş dünyasını gerçekten mutlu etmiş ve önümüzü açmıştır” dedi.



ARA ELEMAN AÇIĞI YÜKSEK


Halen birçok işletmenin nitelikli personel arayışında olduğunu kaydeden Özaydemir, şöyle devam etti: “Gerek İŞKUR, gerek basın yayın organları aracılığıyla her alanda iş gücü ihtiyacımız olduğunu sürekli beyan ediyoruz. İşletmelerimizde sürekli açık kadrolar olduğunun bilinmesini isterim; ancak kalifiye ve nitelikli personel bulmakta gerçekten çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Tüm kanuni haklarını verdiğimiz halde insanlar ne yazık ki fabrikalarda çalışmak istemiyor. Bize nitelikli iyi yetişmiş meslek lisesi mezunu gençler gerektiği halde, herkesin üniversite okuma sevdası yüzünden mevcut iş kollarında istihdam edilecek insan sayımız sürekli azalmakta. Deyim yerindeyse, herkes masabaşı yüksek maaşlı iş arayışında; makine başında durup iş yapacak eleman bulamıyoruz. Geçmişte iyi niyetle uygulamaya koyulan işsizlik parası gibi çeşitli uygulamaların da insanları farklı düşüncelere yöneltip iş hayatından uzaklaştırdığına şahit olmaktayız. Bu tür konularda da tarafları mağdur etmeyecek, yeni ve daha kalıcı çözümler bulmamız gerektiği düşüncesindeyim.”





2017 SON İKİ YILDANDAHA İYİ OLACAK


Öte yandan 2015 yılındaki seçimlerin ardından Rusya ile yaşanan gerilim, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi ve sınırdaki askeri gelişmeler nedeniyle ekonomik açıdan oldukça zor zamanlar geçirdiklerini de anlatan Özaydemir, “İş dünyası olarak bu dönemde önümüzü görmekte zorlandığımız günler olmasına rağmen, zor bir dönemi geride bırakmakta olduğumuzu belirtmek isterim. Hükümetimizin ekonomideki kararlı duruşu ve atılan doğru adımlar neticesinde, 2017 yılının geride kalan iki yıldan daha iyi olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.



  • Mesleki eğitim için protokol
  • Ekonomik kararların etkilerinin reel piyasalarda ilk olumlu etkilerinin görüldüğünü aktaran Savaş Özaydemir, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istihdam seferberliğini destekliyoruz. Bu amaçla 13 Şubat'ta ESO, Ticaret Odası ve İŞKUR İl Müdürlüğü ortaklaşa Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği protokolü imzaladık.”
#Eskişehir
#İstihdam
7 yıl önce