|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Darbe girişiminin ardından tüm ekonomi yönetimleri tedbirlerini alırken, piyasaların gözü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmişti. Ve beklenen karar açıklandı. Faiz koridorunun üst bandı 25 baz puan indirilerek yüzde 8.75'e çekildi, ancak politika faizi değişmedi. Borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Yeni Şafak
12:40 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 14:14 - 19/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Merkez Bankası, (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz indirimine temmuz ayında da devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üst bandı 25 baz puan indirdi. Para Politikası Kurulu marjinal fonlama oranı yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu.



Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulurken, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu. Borç verme faiz oranı ise yüzde 10,5'ten yüzde 10,25'e indirildi.



TCMB'deki görev değişiminin ardından nisan, mayıs ve haziran aylarında 50'şer baz puan indirime gidilmişti. Son olarak temmuzdaki 25 baz puanlık indirimle birlikte faiz koridorunun üst bandı bu yıl 2 puan düşürülmüş oldu.



İŞTE RESMİ AÇIKLAMA


Para Politikası Kurulu faiz indirimine ilişkin açıklamasını resmi internet sitelerinden şöyle duyurdu:


Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:


a) Gecelik faiz oranları:

Marjinal fonlama oranı yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş,


b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı

yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş,


c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları:

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 10,5'ten yüzde 10,25'e indirilmiştir.



Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.



"PİYASALARDA DALGALANMA"

Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.



"ÇEKİRDEK ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"

Kurul, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekmiştir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.



Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bunun yanı sıra, piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir.



Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.



7 MADDELİK ÖNLEM PAKETİ

Pazartesi sabahı piyasaların yeniden açılmasından önce Merkez Bankası politikasını belirleyen bir açıklama yapmıştı. Açıklamada bankalara sıfır faizle kredi imkanı tanınacağı ve piyasaların sabit tutulması için gereken tüm önlemlerin alınacağı belirtilmişti. Hatta Merkez'den 7 maddelik bir önlem paketi gelmişti.



1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır.


2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.


3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.


4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.


5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.


6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.


7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.



#Merkez Bankası
#Faiz
#Para Politikası Kurulu
#Faiz indirimi
8 yıl önce