|

Merkez’den sağlam duruş

Merkez Bankası, yatırım ve istihdamı desteklemedeki tavrını bu ay da sürdürdü. Faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,50’ye çekti. Faiz sadeleştirme politikasına destek veren İş dünyası, Merkez Bankası'nın bu zorlu dönemdeki sağlam duruşuna dikkat çekti. Açıklamalarda; bu adımların piyasadaki karşılığının görülmeye başlandığına vurgu yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:56 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

İçeride ve dışarıda Türkiye alehine yaşanan kara propagandaya rağmen inadına yatırım diyerek ülke ekonomisine katkı sağlayan işdünyası, Merkez Bankası'nın da radarına girdi. Mart ayından bu yana art arda faiz indiren Merkez, teröre ve hain darbe girişimine rağmen faiz indirim kararından vazgeçmeyerek Ağustos ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürdü. Böylece koridorun üst bandı yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye çekildi. Politika faizi yüzde 7,50'de ve faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25'te sabit bırakıldı. Merkez, ayrıca geç likidite borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 10,25'ten yüzde 10'a indirdi. Karar sonrası döviz cephesinde düşüş yaşandı.Merkezin bu kararı hem iş dünyasından hem de piyasa uzmanlarından tam not aldı. FED'in faizleri yükseltmedeki nazını hatırlatan işdünyası temsilcileri, “FED faizi yükseltirse paranın yatırıma değil sermaye piyasalarına gideceğini bildiği için faizleri yükseltmiyor. Bizde ise faiz yükselsin diye lobi yapılıyor. Ama Merkez Bankamız sanayicinin arkasında olduğunu faiz indirerek yine gösterdi” yorumunu yaptı.



Yatırımların önü açılır


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'deki yatırımların önünün açılması noktasında faiz indiriminin önemli olduğunu söyledi. Büyükekşi, “Dünyada eksi faiz ile dönen 15 trilyon dolar varken, Türkiye'nin yüksek faiz vermesi düşünülemez. Yeni yatırımın en büyük engeli yüksek faiz ve kısa vade. Maliyetler düşmeli vadeler uzamalı ki yatırımlar konusunda daha fazla yol alınsın” dedi. Kişiye özel yatırım teşvikinin de hayata geçeceğini kaydeden Büyükekşi, söz konusu uygulamanın dünyada başka hiçbir ülkede olmadığına dikkati çekti.



Dışarıya güzel bir cevap oldu


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak Merkez Bankası'nın faiz indiriminin dış piyasaya mesaj anlamında çok önemli olduğunu söyledi. Olpak, “İndirim bankanın, sürece duyarsız kalmadığını gösteriyor. Bundan sonra atılacak adımlar da büyük önem taşıyor” dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de iç talebin artması ve diğer alınan kararlar doğrultusunda söz konusu faiz indiriminin büyümeye pozitif etkisi olacağını ifade etti.



Konut satışları daha da artar


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım indirimler sürdükçe 200 sektörle etkileşim içinde olan inşaat sektörünün canlanacağını ve konut satışlarının daha da artacağını söyledi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Bu kadar büyük olaylara rağmen ülke ekonomisinin dirençle yoluna devam etmesi ülkemizin gücünü göstermesi açısından önemli" dedi.



Yabancılar ne diyor?


Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizde tekrar indirime gidebileceğini belirtti. Matys, “TL, darbe girişiminin ardından kayıplarını telafi etti ve bu da TCMB'ye hareket alanı sağladı” ifadelerini kullandı. Nomura'nın Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Henrik Gullberg de, TL'de biraz daha rahatlama görülebileceğini dile getirdi.



6 ayda 225 baz puan düştü


Merkez Bankası bu yıl art arda altıncı toplantıda da faiz indirimine gitmiş oldu. Martta 25 baz puan, nisanda 50 baz puan, mayısta 50 baz puan, haziranda 50 baz puan ve temmuzda 25 baz puan indirim gerçekleşti. Bu ayki indirimle yılbaşından bu yana yapılan toplam indirim 2.25 puanı buldu.




Merkez Bankası faiz indirim kararı sonrasında yaptığı açıklamada turizmde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Açıklamada, “Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir” denildi. Bu açıklamalar bazı analistler tarafından ılımlı bulundu.


#Merkez Bankası
#Faiz koridoru
8 yıl önce