|

Müfettiş olarak girdi Maliye Bakan'ı oldu

AK Parti Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, 64'üncü Hükümet'in Maliye Bakanı oldu.

Yeni Şafak
15:03 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 15:19 - 24/11/2015 Salı
AA

AK Parti Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, 64'üncü Hükümet'in Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.



Naci Ağbal, 1 Ocak 1968'de Bayburt'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.



Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.



Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006'da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2008-2015 yıllarında Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, 2008-2015 yıllarında da Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.



Ağbal, bu görevlerinde özellikle THY ile YÖK ve Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesinin bütçelerinin hazırlanmasına önemli katkılarda bulundu.



7 Haziran Genel Seçimi'nde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ağbal, 1 Kasım Seçimi'nde de yine aynı ilden milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti'nin son olağan büyük kongresinin ardından, Partinin Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.



İyi düzeyde İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babası.



Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş Ekonomi Bakanı


AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümette Ekonomi Bakanlığı görevine getirildi.



Elitaş, 1957 yılında Kayseri'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu.



Öğrencilik döneminde bir firmada iki yıl muhasebe ve pazarlama biriminde çalışan Elitaş, 1983'ten 2000 yılına kadar özel bir şirkette genel müdür ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı, 2001 yılında kendi iş yerini kurdu.



Elitaş, 1994'te Anavatan Partisi'nden Belediye Başkanlığına aday olurken, bu dönemde ayrıca Türkiye İhracatlar Meclisi'nde, Elif TV yönetim kurulunda, Mülkiyeler Birliği, Sanayiciler Derneği, Sanayi Odası, Huzur Evi Derneği, KAYSİAD gibi dernek ve kuruluşlarının yönetim kollarında ve üyeliklerinde bulundu.



22, 23 ve 24. dönemlerde AK Parti milletvekili olarak Meclis'e giren Elitaş, 23 ve 24. dönemde partisinin grup başkanvekilliği görevini üstlendi. AK Parti'nin "3 dönem kuralı" dolayısıyla 25. Dönem'de listeye giremeyen Elitaş, son seçimlerde tekrar Kayseri'den milletvekili seçildi.



İyi derecede İngilizce bilen Elitaş, evli ve dört çocuk babası.



Cevdet Yılmaz yeniden Kalkınma Bakanı


AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümette yeniden Kalkınma Bakanlığı görevine getirildi.



Cevdet Yılmaz, 1 Nisan 1967'de Bingöl'de doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kamu Yönetimi Bölümünü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde, doktorasını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı.



Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında Planlama Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan Yılmaz, planlama uzmanlığına atandı. Devlet Planlama Teşkilatı AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüten Yılmaz, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği, Ulusal Ajans, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sümer Halı Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.



Yılmaz, Temmuz 2007'deki genel seçimlerde Bingöl'den milletvekili seçilerek Meclise girdi, 23'üncü dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı oldu.



60'ıncı Hükümette Devlet Bakanlığı yapan Cevdet Yılmaz, 24'üncü dönemde Bingöl'den tekrar milletvekili seçilerek, 61'inci hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev aldı. Yılmaz, 62'nci hükümette de Kalkınma Bakanı oldu. Yılmaz, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.



Yılmaz, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümette yeniden Kalkınma Bakanlığı görevine getirildi.



Cevdet Yılmaz'ın bakanlığı döneminde Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planları açıklandı.



İyi düzeyde İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 2 çocuk babası.



Işık, yeniden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümette Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yer alan AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, "İnşallah hükümetimiz önümüzdeki 4 yılda hayırlı hizmetler yapacak" dedi.



Işık, yeni hükümetin hayırlı olmasını diledi. "İnşallah, hükümetimiz önümüzdeki bu 4 yılda hayırlı hizmetler yapacak" diyen Işık, Bakanlık görevine kendisini tekrar layık gören Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bunu onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini iki yıldır yürüttüğünü anımsatan Işık, başta yerli otomobil olmak üzere başlattıkları ve belirli bir aşamaya getirdikleri çok sayıda projenin bulunduğunu ifade etti. Bakan Işık, Bakanlığı biliyor olması ve görevinde devam ediyor olmasının getirdiği avantajla, söz konusu projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmek istediklerini kaydetti.



İnşaatlarda çalıştı, fırıncılık yaptı


Fikri Işık, 13 Eylül 1965'te Gümüşhane'nin Babacan köyünde doğdu. Annesi ev hanımı, babası inşaat işçisi olan Işık'ın, 4 kardeşi bulunuyor. Ailesinin Kocaeli'ye göç etmesiyle eğitimine burada devam eden Işık, çocukluk yıllarında inşaatlarda babasına yardım etti, kardeşiyle bir süre fırıncılık yaptı.



ODTÜ Fen Bilimleri Eğitimi Matematik Öğretmenliği Bölümünden 1989 yılında mezun olan Işık, İzmit ve İstanbul'da özel okullarda İngilizce ve matematik öğretmenliği yaptı. Işık, gıda sektöründe faaliyet gösteren iki ayrı aile şirketinde yöneticilik görevini yürüttü.



Siyasi çalışmalarına 1999 yılında Fazilet Partisi'nden Hereke Belediye Başkan adayı olarak başlayan Işık, 2001 yılında AK Parti Kocaeli kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi ve AR-Ge'den sorumlu il başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Işık, 2003'te AK Parti Kocaeli il başkanlığına seçildi.



2013'te Bakan oldu


Işık, 2007 genel seçimlerinden sonra, AK Parti Kocaeli Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Meclis'te çeşitli komisyonlarda çalışan Işık, AK Parti'nin Genel Merkez teşkilatında da çeşitli görevler üstlendi.



TBMM'de Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı görevine getirilen Işık, 25 Aralık 2013'te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu. Işık, görevine bir sonraki hükümette ve 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan geçici seçim hükümetinde de devam etti.



Trabzonspor taraftarı


ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, Hereke Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği, Kızılay, Yeşilay, Ay Işığı Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardımlaşma Derneği ile Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfının üyesi olan Işık, iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Arapça biliyor.



Evli ve 4 çocuk babası olan Işık, futbolla yakından ilgileniyor ve Trabzonspor'u destekliyor. Çalışmalarından kalan zamanlarda spor yapmayı da ihmal etmeyen Işık'ın sudoku merakı bulunuyor.



Binali Yıldırım, yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı


AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu.



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirilen Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.



Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yapan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerinde (İDO) genel müdürlük görevinde bulundu.



AK Parti'den 2002 genel seçiminde İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya giren, 58. ve 59. hükümetlerde Ulaştırma Bakanı olarak görev alan Yıldırım, 2007 genel seçiminde Erzincan Milletvekili seçildi ve 60. Hükümet'te Ulaştırma Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti. 2011 genel seçiminde İzmir Milletvekili seçilen Yıldırım, 61. Hükümet'te de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabinedeki görevini sürdürdü.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinden, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 26 Aralık 2013'te istifa eden Yıldırım, 11 yılla en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı görevini yapan isim oldu.



AK Parti'nin "3 dönem kuralı" nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yıldırım, 26. Dönem'de AK Parti'den İzmir Milletvekili olarak Meclis'e girdi ve yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirildi.



Yıldırım'ın bakanlık yaptığı dönemlerde gerçekleştirilen önemli projelerden bazıları şöyle:



"2003-2013 yıllarında 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol inşaatı, 2002'de 26 olan aktif havalimanı sayısının 55'e çıkarılması, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri, Marmaray projesi ile İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması, İstanbul'un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), İstanbul-İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, bin 213 kilometre yüksek hızlı tren demiryolu hattı inşası, 9 bin 350 kilometre konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi, dünyanın en büyük havalimanlarından olacak olan İstanbul 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Karadeniz Sahil Yolu projeleri."



Evli ve 3 çocuk babası Binali Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor.





#Naci Ağbal
#Maliye Bakanı
#Binali Yıldırım
#Fikri Işık
8 yıl önce