|

MÜSİAD panelinde önemli uyarı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği panelde Amerika'da iş yapmak isteyenlere önemli bir uyarı geldi: ABD'de yatırım yapmak istediğiniz zaman iyi bir vergi uzmanı ve iyi bir avukat ile çalışın. Her bir şehrin takip etmeniz gereken farklı vergi düzenlemeleri var

Yeni Şafak
09:01 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 07:04 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik “ABD'de İş Fırsatları” temalı bir panel düzenledi.



Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki iş fırsatlarının masaya yatırıldığı panelde ABD'nin Federal Hukuk Sistemi ve İş Ortamları ile ABD'de Girişimcilik ve Yatırımlar konusu tartışıldı. ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett, Amerika'da iş yapmak isteyen firmalar için yardımcı olduklarını söyleyerek “Her bir müvekkilimize ABD'de yatırım yapmak istediğiniz zaman iyi bir vergi uzmanı ve iyi bir avukat ile çalışın diyoruz. Her bir şehrin takip etmeniz gereken farklı vergi düzenlemeleri var” dedi.



Geleneksel “ülke panelleri” kapsamında bu ay 8'incisi düzenlenen “ABD'de İş Fırsatları” temalı panel ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Larry Farris, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett, Middle Bridge Partners Kurucu Ortağı & DTİK Amerika Başkanı Ömer Er, Avukat Ayhan Öğmen, Avukat Mehmet F. Polat, Avukat Mehmet Baysan ve MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler'in katılımıyla MÜSİAD genel merkezde gerçekleştirildi.



Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, 2016 yılı itibariyle, hâlâ “dünyanın en büyük pazarı” unvanını koruyan ABD'nin, ülkemizin de en önemli 5. ihracat pazarını teşkil ettiğini ifade ederek “Son 10 yılda, küresel krizin neden olduğu küçük dalgalanmaları dışarıda tutarsak, ABD'ye yaptığımız ihracatın düzenli olarak artış gösterdiğini söyleyebiliriz” dedi.



Amerika'da Şirketleşmenin ve markalaşmanın öneminin vurgulandığı panelde ABD'de iş yapacak firmaların öncelikle ürünlerini nerede satabileceklerinin belirlenmesi ve bir avukat ve bir muhasebeci ile görüşüp bilgi aldıktan sonra yola çıkmaları gerektiği üzerine duruldu.



İhracat rakamları önemli bir ortaklığa işaret


“ABD'ye toplam ihracatımız, 2005 yılında 4,9 milyar $ iken, 2015 yılı itibariyle 6,4 milyar $ seviyesine çıktı. Bu rakamla ABD, toplam ihracatımız içinde %4,4'lük bir dilimi karşılıyor” diye konuşan Kiler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 10 yılda doğrudan yabancı yatırımlara bakıldığında, Türkiye'den ABD'ye 2,9 milyar $, ABD'den Türkiye'ye ise 10,6 milyar $ toplamında yatırım yapıldığını görüyoruz. Bu rakamlar, önemli bir ortaklığa işaret ediyor. Bugün de, bu tablonun ortaya koyduğu mevcut ticari ilişkilerimizi zemin kabul ederek ABD ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye vesile olacak yeni atılımlar yapabilmenin gereklerini ve koşullarını konuşacağız.”



“TTIP Anlaşmasına Türkiye de dahil edilmeli”


Son dönemde ABD ve AB arasında kuvvetli bir ekonomik işbirliğinin kurulması için tasarlanan TTIP anlaşmasına değinen Kiler, TTIP anlaşmasının, gerekli tedbirler alınmazsa, dışında kalan ülkelerin uluslararası ticarette rekabet gücünün azalmasına neden olacağını söyledi. Kiler, MÜSİAD'ın konuyla ilgili beklentisini dile getirerek, “Türkiye'nin de anlaşma dahilinde kabul edileceği bir düzenlemenin yapılması ya da anlaşmayı yapacak taraflarla serbest ticaret anlaşmaları imzalanması ve bu sorunun giderilmesini bekliyoruz” diye konuştu.



“Tüm yatırım ve işbirliklerine açığız”


Amerika pazarına girmek isteyen firmalara danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade eden ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Larry Farris, “Saha çalışmaları gerçekleştiriyoruz, yurtdışında sorun yaşanırsa çözümlenmesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Doğru kişiyle eşleştiriyor ve onlar için toplantılar organize ediyoruz. Uluslararası satınalma programlarımız var. Delegeler oluşturuyoruz. Büyümek için tüm yatırım ve işbirliklerine açığız” şeklinde konuştu.



SelectUSA yatırım projelerine ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor


Amerika'da avukat ve vergi uzmanı ile çalışmanın çok önemli ve gerekli olduğunu savunan ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett, “Her bir müvekkilimize ABD'de yatırım yapmak istediğiniz zaman iyi bir vergi uzmanı ve iyi bir avukat ile çalışın diyoruz. Her bir şehrin takip etmeniz gereken farklı vergi düzenlemeleri var. Sadece Teksas eyaletinin büyüklüğü Türkiye'nin büyüklüğü kadar. SelectUSA yatırım projelerinize ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Muhasebeci ve bir avukat tutmanızı öneriyoruz ve aslında size yol haritası sunuyoruz” diye konuştu. Neden Amerika'da iş yapmalıyız sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi : “Amerika dünyanın en büyük ikinci pazarı konumunda. 20 tane serbest ticaret anlaşmamız var. Kıtalar arası ülkeler için çok cazip bir ülke” açıklamasını yaptı.



#Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği
#Amerika
#İş
#Firma
#Yatırım
#Neil Pickett
8 yıl önce