|

Nakliyecinin yeni rotası Belarus ve Ukrayna

Uçak krizi sonrasında Rusya’ya giriş yapamayan Türk nakliye firmaları, yönünü Beyaz Rusya, Ukrayna, Kosova ve Ürdün’ae çevirdi. Bu yılın ilk altı ayında Belarus’a sefer yapan nakliyeci sayısı yüzde 472, Kosova’ya yüzde 147, Ürdün’e 203 ve Ukrayna’ya ise yüzde 178 arttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:55 - 13/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Rusya ile yaşanan uçak krizi nakliye sektörüne de olumsuz yansıması sonucu nakliye firmaları yeni pazarlara girerek açığını kapatmaya çalışıyor. Uçak krizi sonrasında Rusya'ya giriş yapamayan Türk nakliye firmaları, yönünü özellikle Beyaz Rusya ve Kosova, Ürdün ve Ukrayna gibi ülkelere çevirdi.



ÇEVRE ÜLKELERE YAYILDIK


2015 yılının Ocak-Haziran döneminde Beyaz Rusya'ya 714 sefer yapan nakliyeciler, bu yılın aynı döneminde sefer sayısını yüzde 472'lik artışla 4 bin 84'e çıkardı. Türk nakliye firmaları aynı dönemde Ukrayna'ya ise yüzde 178'lik artışla 2 bin 166 sefer yaptı. Aynı şekilde Kosova'ya yapılan sefer sayısı yılın ilk altı ayında yüzde 247, Ürdün'e ise yüzde 203 oranında arttı.




AKARYAKIT MALİYETİ ARTTI


Nakliyeciler zorunlu güzergah nedeniyle akaryakıtta yüzde 35, otoyolda ise yüzde 350 maliyet artışıyla karşı karşıya kaldılar. Beyaz Rusya ve Ukrayna'da nakliyecilere hem akaryakıt alımlarında hem de otoyol ücretleri konusunda hizmet verdiklerini belirten DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, Rusya ile yaşanan krizinden sonra Türkiye-Rusya pazarında çalışan Türk nakliye firmalarının, krizin yaşandığı tarihten itibaren Rusya'ya giremediklerini hatırlattı. Çokcoş, Türk nakliye firmalarının zorunlu güzergâh değişimi nedeniyle yönünü Beyaz Rusya ve Ukrayna'ya çevirmelerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.



2017'DE RUSYA'YA DÖNERİZ


Bu yıla ilişkin ilk altı aylık rakamların Rusya'nın akaryakıt ve otoyol ücretlerinde her zaman daha karlı güzergâh konumunda olduğunu gösterdiğini belirten Çokcoş, “Ancak şanslıyız ki, yakın zamanda ilişkilerin iyileştirilmesi için gereken adımlar atılarak bu pazarın kapılarının yeniden açılması gündeme geldi. Bunun olumlu sonuçlarını 2017 ortalarına doğru daha belirgin olarak göreceğimizi düşünüyorum” dedi.


#Belarus
#Ukrayna
#Nakliyeciler
8 yıl önce