|

Ekonomi nefes alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bakanlarıma talimat verdim. Önümüzdeki 6 aylık yol haritasını hazırlayacaklar” talimatının ardından hükümet ekonomiye önümüzdeki dönem nefes aldıracak teşvik ve tedbir paketlerine yoğunlaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:24 - 3/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Ekonomi nefes alacak
​Ekonomi nefes alacak

Bu kapsamda dün 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında güçlü büyümenin sürdürülmesi için alınması gereken ilave tedbirler ele alındı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda, genel ekonominin değerlendirmesinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar, teşvikler, kıdem tazminatı ekonomideki gelişmeler bütün yönleriyle ele alınarak değerlendirildi. Piyasalarda referandum sonrası oluşan ‘bahar havası’nın etkilerinin değerlendirildiği toplantıda Bakanların yaptıkları sunumlar sonrası, güçlü büyüme güçlü büyüme performansıyla öne çıkan Türkiye ekonomisinde son aylarda artış eğilimi gösteren faiz, enflasyon ve işsizlik rakamları düşme eğilimine girdiği değerlendirildi.

HIZLI KARAR DÖNEMİ

Toplantıda büyüme, enflasyon, özel sektör ve kamu yatırımları, kamu finansmanı, dış ticaret, cari denge, cazibe merkezleri ve bütçe performansı ele alındı. Yeni dönemde ekonomide farklı bir Türkiye damgasını vuracak şekilde ekonomi ağırlıklı hızla yeni kararların devreye sokulmasını sağlayacak düzenlemelerin de ele alındığı öğrenildi. Ayrıca, Doğu’da terörün halk üzerinde ve ekonomide yaşattığı sıkıntıların giderilmesini sağlayacak inşa sürecinin hızlandırılmasını sağlayacak adımların da konuşulduğu EKK’da önümüzdeki döneme damgasını vuracak yeniliklerin her alanda kendini hissettirmesinin sağlanması kararlaştırıldı.

KREDİLER RAHATLATTI

Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli finansman paketi ile faizsiz KOSGEB kredisi uygulamalarının son derece başarılı olduğu ve bu sayede reel sektörün dalgalanmalardan etkilenmesinin engellendiği tespitinin yapıldığı EKK toplantısında, bütçe büyümesinin, üretim ve istihdamı destekleyici maliye politikalarının mali disiplini bozmadığı, bütçe açığının ise hedeflenen oranın üzerine çıkmayacağı öngörüsü dile getirildi. Öte yandan 2017 yılının başından beri devam eden ihracat artışının önümüzdeki dönemde de devam edeceği toplantıda üzerinde uzlaşılan bir konu olurken, cari açık rakamlarının da hedeflere uygun olarak gerçekleşeceğine vurgu yapıldı. Güçlü büyümenin sürdürülmesi için alınması gereken ilave tedbirlerin de değerlendirildiği toplantıda, ekonomide güveni pekiştirecek yatırımların önünü açacak yeni destekler de ele alındı.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Türkiye ekonomisi
#KOSGEB
7 yıl önce