|

Onlar da KGF destekli kredi istiyor

Kredi Garanti Fonu destekli kredi projesi ekonomik kriz nedeniyle iflas erteleme ya da tedbir kararı aldıran firmalara da umut oldu. Bu durumdaki şirketler, bankalardan en azından KGF kredi limitinin 10’da biri oranında destek talep ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 00:30 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Onlar da KGF destekli kredi istiyor
​Onlar da KGF destekli kredi istiyor

Hükümetin KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için getirdiği Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi imkanından 203 bin firma yararlandı. Bu firmalara 146,4 milyar liralık kredi desteği verildi. Ancak, ekonomik kriz nedeniyle iflas erteleme ya da tedbir kararı aldıran firmalar, kredilerden yararlanamamaktan şikayet ediyor. Bu durumdaki şirketler, bankaların hiçbir riske girmediği halde, iflas erteleme ya da tedbir kararı aldırmış firmalara uzak durduğunu belirterek, bankaların biraz bu durumdaki firmalara yakınlaşmasını istiyor. Tedbir kararı almış firmaların mahkemeye 6 ay aralıklarla sunduğu bilanço ve proje raporlarına göre durumları gözden geçiriliyor.

LİMİTLERİN 10’DA 1’İ
VERİLSE DAHİ YETERLİ

Bu durumdaki firma yetkilileri kendileri gibi olan şirketlere bankaların uzun vadeli mevcut KGF kredi limitinin 10’da biri oranında destek verilmesinin bile ciddi bir can suyu olacağını dile getiriyor. Bu çerçevede KOBİ’lerde 3 milyon dolardan 12 milyon dolara çıkarılan, KOBİ tanımı dışında kalan firmalarda ise sadeece ihracatçılara 50 milyon dolara çıkarılan kefalette, üst limit 5 milyon lirayı geçmeyecek şekilde işletme sermayesi desteği verilebileceği kaydediliyor.

İflas erteleme nedir?

İflas erteleme konusunu Türk Ticaret Kanunu’nun 324. maddesi düzenliyor. Yasaya göre iflas ertelemeden yararlanmak için firmanın borca batık olması ve bu borçlarını kapatacak bir projesinin bulunması gerekiyor. Mahkeme talebi reddederse, firma için doğrudan iflas yolu açılıyor. Talebi kabul edilen firmalar ise bir yıl boyunca alacaklılara karşı yasal koruma altına giriyor. Ancak büyük alacaklı bankalar, firmaya ne banka kredisi ne de çek kullandırıyor. Firma, sermaye yaratmak için taşınmaz varlıklarını satamıyor. Böylece yeni hammadde alıp üretimini devam ettirmesi de çok zorlaşıyor.

KGF kefaletinin koşulları

KGF Kefaletinden en az iki bilanço dönemi boyunca faaliyetlerini sürdüren ve faal olan işletmeler yararlanabilir. 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon TL’yi aşmayan işletmeler KGF Kefaleti başvurusu yapabilir. İşletmenin vergi ve SGK borcu olmaması veya borcun yapılandırılmış ve yapılandırmanın bozulmamış olmaması gereklidir.



#​Kredi Garanti Fonu
#KOBİ
7 yıl önce