|

ÖTV'nin hedefi yerliyi korumak

Azalan fiyata ve motor hacmine göre yeniden yapılandırılan ÖTV yerli üreticiyi koruyacak. Toyota Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Yerli modeller korunmaya çalışılıyor. ‘Keşke bu dönem olmasaydı’ dediğimiz bir gelişme. Ancak ben bu artışı yönetilebilir bir artış olarak görüyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 22:21 - 26/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yeniden düzenlenen ÖTV yerli modelleri ve üreticiyi koruyacak. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları sektör genelinde yüzde 3,5 zamlanmasına neden oldu. Sektör temsilcileri ÖTV düzenlemesinin çok hızlı gerçekleştiğini ifade ederek, “Aralık'ta satışlarda bir miktar düşüş olacak” yorumunu yaptı.



KEŞKE ŞİMDİ OLMASAYDI


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, yürürlüğe giren ÖTV düzenlemesiyle birlikte otomotiv sektöründe yeni bir dönemi başlatacağını ifade etti. Sektörde çok farklı beklentiler olduğunu aktaran Bozkurt, “Kurlarda önemli bir artış söz konusuydu, bir miktar fiyat artışı zaten yapılacaktı. Bunun üzerine ÖTV düzenlemesi de gelince ortaya farklı bir sahne çıkmış oldu. Bu açıdan baktığımızda 'Keşke bu dönem olmasaydı' dediğimiz bir gelişme. Ancak ben bu artışı yönetilebilir bir artış olarak görüyorum” dedi.







YERLİ ÜRETİCİ KORUNUYOR


Yeni düzenlemenin sektör genelinde ortalama yüzde 3,5 oranında bir fiyat artışına yol açtığını belirten Bozkurt, şunları kaydetti: “Ayrıca bu düzenleme yerli modellerin korunmaya çalışıldığı bir düzenleme olarak da görülebilir. Biz de Toyota olarak satışlarının yüzde 72'sinin yerli olduğu bir markayız. Bu değişimle birlikte bir grup modelimizde hiç etkilenme olmadı. Ayrıca, hibrit modelimizle ilgili teşviğin devam etmesi bizleri memnun etmektedir.”



LÜKSLER ORTAYA GEÇER


Bozkurt, yeni ÖTV oranları ve kurlardaki artışla birlikte lüks segmentteki modellerden orta segmentlere doğru bir yönelme yaşanmasını beklediğini, aralık ayında toplam pazarda küçük bir düşüş de olabileceğini söyledi. Kur artışının fiyatlara aynı oranda yansıtılmamasının yıl sonuna kadar otomobil satın alacaklara bir miktar avantaj sağlayacağına dikkati çeken Bozkurt, “Ancak 1 Ocak'tan itibaren bugün yaşadığımız kur seviyesinin fiyatlara yansıması kaçınılmaz gözüküyor. Bu yıl aralık fiyatlarıyla 2017 ocak fiyatları arasında, kurlar bu seyrinde devam ederse, yüzde 8-10'a varan oranlarda bir fiyat farkı olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.



40 bin lira altında düşüş bekliyorduk


Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş ise ÖTV düzenlemesi konusunda tartışmaların uzun zamandır devam ettiğini, otomotiv sektörü temsilcileri olarak kendilerine de fikir sorulduğunu belirterek, yeni yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesini bekledikleri düzenlemenin bu kadar çabuk hayata geçirilmesinin sektör açısından “sürpriz” olduğunu söyledi. Açıklanan yeni vergi oranlarının sektörün beklentilerini yansıtmadığını ifade eden Çağdaş, “Matrah fiyatı 40 bin TL'nin altındaki araçların ÖTV oranında bir düşüş bekliyorduk, bu gerçekleşmedi. Düzenlemenin sektörün beklentileriyle birebir örtüştüğünü söylemek zor. Elektrikli ve hibrit araçlarda emisyon oranına bağlı olarak daha büyük teşvikler bekliyorduk” açıklamasında bulundu.







LÜKSÜN PAYI YÜZDE 4


Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 95'ini 1.6 ve altı motor satışının oluşturduğuna işaret eden Çağdaş, şunları söyledi: “1.6 motor ve 40 bin TL-70 bin TL aralığında yüzde 45 olan ÖTV oranı yüzde 50'ye çıkarıldı. Endeks hesabı yaparsak bu segmentteki araçların fiyatlarında yüzde 3-5 arasında bir artış olacaktır. 1.6-2 litre arasındaki araçlara ise yeni düzenlemenin etkisi yüzde 8-10 arası bir fiyat artışı olur. Yeni uygulamanın etkisi en fazla, fiyatı ve motor hacmi yüksek otomobillerde görülecek. Fakat bu segmente düşen satış adedi pazarın yüzde 3-4'ü civarında.”



Stokları eritiyoruz


Berk Çağdaş, 2017 model araçların satışına, model yılı değişikliğiyle beraber ocak ayında başlayacaklarını belirterek, “2016 yılının bu son ayları sektör olarak stokları en aza indirmeyi hedeflediğimiz ve 2017 model araçlara hazırlık yapmamız dolayısıyla kampanya yoğun bir dönem. Düzenlemenin zamanlaması bu yüzden hem tüketici hem de satıcı açısından çok olumlu değil” dedi.






#ÖTV
#Haydar Bozkurt
#Toyota Pazarlama
7 yıl önce