|

OVP'nin detaylarını Bakanlar anlattı​

Toplantıya katılan bakanlar da kendi alanlarına ilişkin OVP hedeflerine yönelik soruları yanıtladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:54 - 4/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gelecek 3 yıla dair işsizlik ve dış ticaret hedeflerinin sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı: “İşsizlik oranlarında da OVP döneminde istikrarlı bir düşüş öngörüyoruz. 2016 yılında bir miktar yükseliş olacak. Özellikle tarımdan tarım dışı alana kayışla ilgili bir problem var. Oradan gelen istihdam talebinin karşılanması nedeniyle böyle bir rakam ortaya çıkıyor ama daha sonraki yıllarda yine tarımdan tarım dışı alana talep artışı öngörülmesine rağmen bu oranlar (OVP hedefleri) yakalanacak. Özellikle 2017'den itibaren daha yüksek oranda yatırım hedefleri çerçevesinde istihdam dostu bir büyüme gerçekleştirilecek ve bu yatırımlar desteği ile bu rakamlar, inşallah, 3 yıllık OVP döneminde gerçekleştirilmiş olacak.”



BÜYEME YÜZDE 5 PATİKASINA


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de OVP metninin perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi. Yeni OVP'nin yine mali disiplin esas alınarak hazırlandığını belirten Şimşek, “Bence içeride dışarıda güven verecek önemli bir doküman. En önemli husus da önümüzdeki bir yıl içinde, Sayın Başbakanımızın açıkladığı çok kapsamlı yapısal reformlarla program destekleniyor. Zaten Meclis'te şu anda birçok düzenleme duruyor. Önümüzdeki dönemde inşallah bunları hızlandırıp, büyümeyi daha yüksek bir patikaya, yani tekrar yüzde 5 patikasına oturtmaya çalışacağız.” diye konuştu.



AÇIĞIN NEDENİ YATIRIMLAR


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da 2017'de bütçe açığının yüzde 1,9'a çıkmasının temel nedeninin yatırımlardaki önemli artış olduğunu kaydetti. Elvan, “2016 başlangıç ödeneğine baktığımızda yatırımların gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı 2,3'tü. 2017'de 2,8'e çıkarıyoruz. Yaklaşık 67 milyar liralık sermaye giderlerimiz var, 11 milyar lira civarında da sermaye transferi söz konusu” dedi.



28 MİLYAR ÖZELLEŞTİRME GELİRİ


Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılsonuna kadar 15 milyar, gelecek yıl ise 13 milyar lira özelleştirme geliri hedeflediklerini söyledi. Ağbal, 22 ilde kapsamlı bir yatırım hamlesi başlatıldığını belirterek, “Dolayısıyla 2017 yılında yatırım harcamalarını, başta bu nedenle artırıyoruz. Diğer taraftan 2017 yılında bütçemizin hem gelir hem de harcama tarafında önemli kararlar alıyoruz ve bütçe açığını bu sayede yüzde 2'nin altında tutmayı sürdüreceğiz.” dedi.



EMEKLİYE PROMOSYON SON AŞAMADA


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise emeklilere promosyon verilmesi konusundaki çalışmaların belli bir noktaya geldiğini, son değerlendirmeyi Başbakan Yıldırım ile yapacaklarını bildirdi.



İŞSİZLİK % 10'LARDA OLACAK


İşsizlik oranlarının ise yüzde 10'lar seviyesinde olacağı bekleniyor. Buna göre 2017 yılında 10,2 olarak beklenen işsizlik 2018 yılında 10,1 2019 yılında ise yüzde 9,8 şeklinde tahmin ediliyor. İşsizlik 2015 yılında 10,3 olmuştu, 2016 sonu itibariyle de 10,5 oranında gerçekleşme tahmini yapılıyor.


#OVP
#Mehmet Müezzinoğlu
#Lütfi Elvan
8 yıl önce