|

Para peşin

Türkiye’nin dijital tarihinde dönüm noktasına sahip olan 4.5G ihalesine katılan Vodafone, 778 milyon avroyu sene sonuna kadar peşin ödeyecek. Vodafone Türkiye CEO’su Öğüt, Türkiye’de ‘Ulusal Genişbant Politikası’ olması gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:48 - 28/08/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye pazarında 4.5G ihalesiyle en büyük üçüncü yatırımını gerçekleştiren Vodafone, 778 milyon avroyu sene sonuna kadar ödeyecek. Bu ödemede Londra'daki ana merkezlerine borçlanacak olan Vodafone Türkiye, 26 Ağustos'ta yapılan frekans ihalesinde yaptığı yatırımla toplam yatırımlarını 16,5 milyar TL'ye ulaştırarak Türkiye'ye olan güvenini bir kez daha gösterdi. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, “Bu ihalenin esas kazananı tüm Türkiye ve elbette tüketicimiz oldu” dedi.



DİJİTAL DÖNÜŞÜM HIZLANIR


Frekans ihalesinin Türkiye'nin “Dijital Dönüşüm” sürecini hızlandıracağına dikkat çeken Öğüt, “Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Dijital Dönüşüm vizyonunun kritik önem taşıdığını ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanında gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ihaleyi de Dijital Dönüşüm yolunda atılmış çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Frekans ihalesi, hiç kuşkusuz, Türkiye'nin dijital tarihinde bir dönüm noktası oldu” diye konuştu.



BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ GENİŞBANT


Türkiye'de değil dünyada da mobil genişbandın mobil iletişim sektörünün büyümesinin itici gücü olduğunu belirten Öğüt, “Türkiye'de mobil internet kullanımının artmasıyla toplam genişbant abone sayısı 42,9 milyona ulaştı. Cisco verilerine göre, Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda mobil veri trafiğinin her yıl ortalama % 71 artarak 14 katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bu yükselen veri ihtiyacını karşılamanın tek yolu yeni frekanslar olacak” dedi.



İhale gününü de değerlendiren Öğüt, şöyle konuştu: “Vodafone olarak ihtiyacımız olan frekansları rasyonel ve optimum bir fiyat/fayda oranı ile aldık. Sonraki süreçte, elimizdeki bantları birleştirerek çoklu taşıyıcı ile yüksek hızlara ulaşmak suretiyle tüketicilerimize en hızlı mobil interneti sunacağız. 4.5G yetkilendirme çerçevemiz doğrultusunda hazırlıklarımıza son şeklini vererek 1 Nisan 2016'da abonelerimize en kaliteli hizmeti sunacağız.”



4.5G uyumlu telefon hazır



Mobil iletişimin yeni nesline hazır olduklarını kaydeden Gökhan Öğüt, “Son 3 yılda 17 bin baz istasyonumuzu SingleRAN teknolojisiyle yeniledik, fiber altyapımızı 2,5 katına çıkardık. Dolayısıyla, çekirdek şebekemiz hazır” diye konuştu. Abonelerine yurtdışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatör olduklarını belirten Öğüt, bu kapsamdaki akıllı telefonlarının da hazır olduğunu aktararak, “4.5G teknolojisinde de en uygun cihazları en cazip tekliflerle sunacağız” dedi.



Öğüt: Ulusal politika şart


Türkiye'nin bu ihaleyle eşik atladığını vurgulayan Öğüt, bir sonraki önceliğin 'Ulusal Genişbant Politikası' olması gerektiğini savundu. Öğüt, şöyle konuştu: “Bundan sonraki önceliğimiz, 'Ulusal Genişbant Politikası' olmalı. Ulusal bir politika çerçevesinde devletimizin öncülüğünde ve rehberliğinde uygun teşvik politikaları kullanılarak Türkiye'deki fiber ayak izinin artırılması gerekiyor. Fiberin varlığı, ekonominin büyümesine kaldıraç olacak.”





#Mobil iletişim
#mobil genişband
#Dijital Dönüşüm
#Gökhan Öğüt
9 yıl önce