|

Parfüm tüketimi azaldı

Kurdaki artış fiyatlara zam olarak yansıyınca tüketici parfüm ve kozmetik ürün alışverişinde tasarrufa yöneldi. Son 1 yılda hem dolar hem de Euro'nun yüzde 10'un üzerinde değerlenmesiyle fiyatların ortalama yüzde 12 yükseldiğini belirten Tekin Acar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, bu durumun sepet büyüklüğüne direkt etki ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
10:13 - 8/05/2016 Pazar
Güncelleme: 08:16 - 8/05/2016 Pazar
Diğer

Tüketim belli miktarda düşse de fiyat yükseldiği için cironun geçen yıldan çok farklı olmadığını kaydeden Acar, “Ancak adet bazında satışlar ürününe göre yüzde 5-10 arası azaldı” dedi. Türkiye'de parfüm kullanan kesimin 100 ml'lik bir şişeyi 2 ayda bir yenilediğini ifade eden Acar, “Bu da kişi başına yılda ortalama 6 şişelik parfüm tüketimi demek. Son 1 yılda kurdan kaynaklanan fiyat artışıyla yıllık tüketimin ortalama 4 şişeye kadar indiğini hesaplıyoruz” diye konuştu.



'SAHTECİLİK HESABI ZORLAŞTIRIYOR'

Habertürk'ün haberine göre, Selektif Kozmetikçiler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Acar, Türkiye'de kişisel bakım ve kozmetik pazarının 18 milyar TL büyüklüğe ulaştığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: “Lüks markalardan oluşan selektif kozmetik dediğimiz pazarın 150 milyon Euro, yani yaklaşık 500 milyon TL büyüklüğünde olduğunu düşünüyoruz. Bunun yüzde 50'sini de yalnız parfüm oluşturuyor. Ancak Türkiye'de 500 milyon dolara ulaştığını tahmin ettiğimiz sahte kozmetik üretimi var. O nedenle pazardaki toplam tüketimi hesaplamak çok zor.”



#Parfüm
#Kozmetik
#Kur
8 yıl önce