|

Pasifik İttifakı etki alanını genişletiyor

Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen Pasifik İttifakı 12’nci Zirvesinde üye devletler, topyekün kalkınma için birlikte hareket etmenin önünü açacak kararlar aldı. İlk defa gözlemci ülkelerden 4’üne “İlişkili Devlet” statüsü verilerek, ittifakın etki alanının genişletilmesi hedeflendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2017 Salı
Güncelleme: 05:12 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen Pasifik ittifakı 12. Zirvesi, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un yönettiği Devlet Başkanları Toplantısı ile devam etti.
Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen Pasifik ittifakı 12. Zirvesi, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un yönettiği Devlet Başkanları Toplantısı ile devam etti.

Latin Amerika’da “Derin ekonomik ve bölgesel entegrasyon” amacıyla Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili tarafından oluşturulan Pasifik İttifakının son zirvesinde, üye ülkeler birlikte hareket edebilecekleri yeni kararlara imza atarken ilk defa gözlemci ülkelerden 4’üne “İlişkili Devlet” statüsü vererek etki alanını da genişletmeyi hedefliyor. Pasifik İttifakında, Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen ve ev sahibi ülkenin dönem başkanlığını devraldığı 12. Zirve geride kalırken, ittifak tarihinde ilk kez 52 gözlemci ülkeden 4’ü, Avustralya, Kanada, Singapur ve Yeni Zelanda’ya, üye ülkelerle blok halinde serbest ticaret anlaşması ve çeşitli ortak girişimler yapabileceği “ilişkili devlet” statüsü verildi.

TOPYEKÜN KALKINMAYA ÖNCELİK VERİLECEK

Zirvede, üyeler, doğal afetlerle mücadelede ortak fon oluşturulması, KOBİ’lerin ihracatta daha güçlü hale gelmesi için belirlenecek pilot bölgelerde ortak çalışmalar yapılması, emeklilikte çifte vergilendirmenin ortadan kaldırılması gibi daha fazla birlikte hareket etmenin önünü açacak kararlar aldı.

#Pasifik
#İttifak
7 yıl önce