|

Petrol 5 ayın en düşüğünde

Fed'in faiz indirimi için Haziran'ı işaret etmesi, ABD’nin stoklarındaki artış ve OPEC ülkelerinin yaşadığı belirsizlik ham petrol fiyatlarını vurdu. Brent türü ham petrolün varili dün 47 dolara kadar gerilerken bu rakam son 5 ayın en düşüğü oldu. 4 gündeki kayıp yüzde 11’e ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:04 - 6/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Petrol 5 ayın en düşüğünde
​Petrol 5 ayın en düşüğünde

Brent petrolün varil fiyatı, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi için Haziran ayını işaret etmesi, ABD'deki stokların artması ve OPEK üyelerinin yaşadığı belirsizlikler nedeniyle 47 dolara geriledi. Böylece petrolün varil fiyatı son beş ayın en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Döviz kurundaki düşüş yanında petrol fiyatlarının da gerilemesi akaryakıtta indirim beklentisini de artırdı. Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün 50,55 dolardan güne başlamış, gün içinde en yüksek 50,70 doları görmüştü.

İHRACATÇI ÜLKELER TELAŞTA

Öte yandan dün gün içerisinde küresel piyasalarda ham petrol fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 4,16 değer kaybederek günü 48,4 dolardan tamamlaması sonrasında bugün Asya piyasalarında 46,6 dolar ile 29 Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Geçen yıl kasım ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ile Rusya’nın ham petrol üretim seviyelerini bu yılın ilk yarısı için kısma kararı almasıyla ocak ayında 58,35 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, mart ve nisan aylarını kayıpla kapatarak bu ay düşüşünü hızlandırdı. Son 4 gün içinde ise petrol fiyatlarındaki kayıp yaklaşık yüzde 11’e ulaştı.

OPEC ÇÖZÜM ARIYOR

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, en büyük üçüncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD’nin ham petrol üretimi kasım ayı sonunda günlük ortalama 8,7 milyon varilken, geçen hafta 9,3 milyon varile yükseldi. Böylece, ABD’nin ham petrol üretimi son 5 ayda yüzde 6,9 yükselmiş oldu.

ABD’nin üretim artırması etkili oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) petroü üretiminin 2007 yılında günlük 5 milyon varilden 2014’te günde 10 milyon varile çıkması dengeleri alt üst etti. Oluşan arz fazlası son yıllarda petrol fiyatlarını aşağıya çekti. Buna karşın Suudi Arabistan’ın liderliğinde OPEC üyelerinin üretimlerini kısmamaları sonucu petrol piyasasında oluşan arz fazlası, ham petrol fiyatlarını Haziran 2014’te ulaştıkları 115 dolar / varil’den 47 dolar/varil’in altına indirdi. Piyasalarda yaşanan düşüş birçok ihracatçı ülkenin gelirlerini olumsuz etkiledi.

Fiyatlara baskı var

OPEC’in 25 Mayıs’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenleyeceği toplantının petrol fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. ABD’nin artan ham petrol üretiminin küresel arz fazlasını yükselttiğine işaret eden uzmanlar, stok verilerinin genel seyrinin yükseliş eğiliminde olmasının fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğuna işaret ediyor. Petrol piyasasında bugün, ABD’de açıklanacak haftalık sondaj suyu sayısı verisi izlenecek. Küresel piyasalarda ise Avro Bölgesi mart ayı perakende satışlar ve ABD nisan ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri etkili olacak. Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 49,00-50,00 dolar aralığının direnç bölgesi olarak izlenebileceğini, 46,50-45,60 dolar desteği aşağı yönlü gerçekleşirse satışların artabileceğini belirtiyor.


#Petrol
#FED
#OPEC
#ABD
7 yıl önce