|

Piyasaya can suyu

Kredi ve kartlar için alınan kararlar hem piyasayı hem vatandaşın cebini rahatlatacak. Tüketicinin lükse kaçmasının engellenmesi ve cari açığın kontrol altında tutulmasının hedeflendiği kararların etkisiyle son çeyrek büyüme rakamının da artması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/09/2016 Cuma
Güncelleme: 23:50 - 22/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun son toplantısında alınan karar, hem vatandaş hem de piyasalar düşünülerek alındı. Çeşitli hassasiyetlerin gözetildiği düzenlemede, tedbirlerin son çeyreğinde büyüme rakamlarına da yansıması hedeflendi.



PİYASALARA HAREKETLİLİK


Vatandaşın harcamalarını kısması ve kredi kullanmaktan kaçınmasıyla birlikte piyasada daralma yaşanmıştı. Yılın ilk çeyreğinde, harcamalar % 6.4'ten % 3.1'e düşmüş, 15 milyar TL'lik bir gerileme olmuştu. Alınan tedbirler ve kart düzenlemesiyle birlikte kişi başı 683 TL'lik ek harcama imkanı sağlandığı ifade ediliyor. Bunun alışverişe yansımasıyla piyasaların daha da canlanması bekleniyor.



VATANDAŞ RAHATLAYACAK


Önemli düzenlemelerden biri 'İhtiyaç Kredi'sinde yapıldı. İhtiyaç kredilerini ödemekte zorlananlara bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma getirildi. Takibe düşmüş kredi kartı oranının % 8.8'e ulaştığı belirtilirken, Haziran 2016 itibarıyla 2 milyon 850 bin vatandaşın kredi kartlarına 7.1 milyar TL'yi, tüketici kredilerine ise 10.1 milyar TL'yi aşan borçların takibe düştüğü gündeme yansımıştı. Devreye sokulan uygulamalarla bu sıkıntının aşılması bekleniyor. Ayrıca, kredi kartı taksit sayısının 9 aydan 12 aya çıkarılması, en az kredi kullanma limitinin 5.200 TL'ye çıkarılması, kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarından 9 ay taksit sınırının 12 aya çıkarılması vatandaşı rahatlatacak. Birçok sektörün, piyasadaki canlanma ve sağlanan kolaylıklarla birlikte rahatlaması öngörülüyor.





KONUTA VE ARACA ÖZEL ÖNEM


Konut piyasasını canlandırmak için de önemli bir karar alındı. Daha önce 100 bin TL'ye kadar ev alacaklar 75 bin TL'ye kadar kredilendirebiliyordu. Burada da 5 puanlık artış sağlandı. Artık, yüzde 25 değil, yüzde 20 teminatla ev sahibi olunabilme imkanı getirildi. Finansal kiralamayla araç alımında da yüzde 100'e kadar kredilendirme imkanları hem sektörleri hem vatandaşı rahatlatmış olacak.



LÜKSE TAVİZ YOK


Kararlar alınırken, lüks üretimin teşvik edilmemesi ve ithalat ile cari açık faktörü düşünülerek hedeflendi. Alkollü içecek, kozmetik ve ofis malzemeleri ile doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalarda taksit yasağı olacak. Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık gibi hizmetler de taksit yasağına tabi tutulacak.


Ağırlıklı olarak ithal ürünlerin yer aldığı elektrik-elektronik eşya ve bilgisayarda taksit sayısı artırılmadığı gibi, 9'dan 6'ya düşürüldü. Yurtdışında yapılan harcamalar da taksit yasağına tabi tutuldu. Talep patlamasını önlemek için taksit sayıları sınırlı tutuldu. Marketlere, cep telefonuna ve akaryakıta taksit getirilmedi.






#Ekonomi Koordinasyon Kurulu
#Kredi kartı
8 yıl önce