|

Reel sektör için Roadshow zamanı

Türk bankacılık sektörü reel sektöre de destek vermek için kolları sıvadı. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, sektörün önünün açık olduğunu söyledi. Türkiye’deki yabancı bankaların yöneticileri de reel sektörü kalkındırmak amacıyla yurt dışında 'Roadshow'ları hızlandıracaklarını ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 00:53 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Hüseyin Aydın
Hüseyin Aydın

Türk bankacılık sektörünün önde gelen isimleri reel sektör yatırımları, ekonomik büyüme ve yurtdışı olanaklarını masaya yatırdı. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörünün güçlü olduğunu söyledi. Aydın, yeni dönem bankacılık modelinde reel sektörle birlikte büyüme modelinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Ekonomi büyürse bankacılık da büyür. Bu yüzden bankalar olarak yeni finansal enstrümanlara ve kredi verecek yeni finans şirketlerine ihtiyaç var” dedi.



ORANIMIZ HALA DÜŞÜK


Aydın, gelişmekte olan ülkelerde finans sektörünün GSYH'ye oranının yaklaşık 5.5 kat, gelişmekte olan ülkelerde 2.5 kat, Türkiye'de ise 1.5 kat olduğunu ifade etti. Türkiye'nin finans sektöründe gelişmekte olan ülkelerin bile gerisinde olduğunu belirten Aydın, “Gelişmiş olan ülkelere baktığımızda sektörün daha gidecek uzun bir yolu var. Türkiye gelişmekte olan ülkelerin yarısı kadar gelişmiş ülkelerin de 5'te biri kadar faaliyet gösteriyor. Sermaye piyasalarında hisse senedi piyasasında son derece sığ piyasayız. Menkul kıymetlerde de sığ bir piyasayız” dedi. Bankacılık sektöründe çok eleştirilen konular olduğunu dile getiren Aydın, “Daha uzun vadeli kaynak temin etmenin yolu, menkul kıymetli sermaye piyasalarından yararlanmaktır” diye konuştu.



BÜYÜMEYE ODAKLANDIK


Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ise sektörün büyümeye yönelik gayretli olduğunu söyledi. Her şubenin şube ağına göre farklı stratejileri olduğunu belirten Taze, “Bazı bankalar yatırım projelerine, bazıları ihracata, bazıları KOBİ'lere yönelir. Büyümeyi motorize edecek şekilde sürdürülebilir şekilde planlıyoruz” dedi. 2013 yılından beri tüketicilerden gelen büyümenin 2013'ten sonra üretici sektöründen gelen büyümeye kaydığını kaydeden Taze, Türkiye'deki istihdamın yüzde 99'unun KOBİ ve alt sektörlerde olduğunu dile getirdi.



  • Faiz büyümeye düşman
  • Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise 2016 yılının göreceli oranda iyi bir sene olduğunu belirterek, sektörün karlılığını yüzde 14 artırdığını söyledi. 2017 yılından ümitli olduklarını ifade eden Erbil, “Biz bankacıların önceliği büyüme. Seneye büyümede iyi başladık ve ilk 3 ayda sektör olarak yüzde 15 büyüme bekliyoruz” şeklinde konuştu. Faizin artmasının büyümeyi olumsuz etkilediğini kaydeden Erbil, “Buna rağmen beklentilerimiz 3-4 ay öncesine göre çok daha iyi. Bizim karlılığımızda, sorunlu krediler de etkili. Bu alanda da ilk yarı problemsiz geçecek görünüyor” ifadesini kullandı.
  • Kendimizi iyi anlatmalıyız
  • HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı da Türkiye'nin doğru tanıtılması gerektiğini söyledi. 20 yıldır HSBC'de çalıştığına dikkat çeken Kervancı, şunları kaydetti: “Önceden yurt dışından bize daha çok arıyor ve Türkiye'deki sektörlerle ilgili bilgi istiyorlardı. Bu tür telefon görüşmelerini hala yapıyoruz ancak sıklığı azaldı. Moralimizi bozmadan Türkiye'yi anlatmaya devam etmeliyiz. Yurtdışında olduğum sürelerde yabancı basında Türkiye hakkında okuduğum ve izlediğim haberler Türkiye'yi yansıtmıyor. Bu nedenle bizlere çok iş düşüyor." HSBC olarak Türkiye'de yatırımlara devam ettiklerini belirten Kervancı, " Bugüne kadar Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 70'i Avrupa'dandı. İleriye bakınca daha çok doğudan para geleceğini görüyoruz. Çin'den gelen yatırımlar için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
#Sektör
#Banka
7 yıl önce