|

Reformun tarım ayağı 25 Nisan’da

Tarım ve Orman Bakanlığı enflasyon ile mücadelede ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ni 25 Nisan’da açıklayacak. Tarımda Milli Birlik Projesi ile yapısal sorunlara kalıcı çözümler getirilerek, planlı yeterli ve bilinçli üretim ön plana çıkarılacak.

Yasemin Asan
04:00 - 16/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:19 - 16/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

31 Mart sonrası 4,5 yılda hayata geçirilecek reformlara dönük ilk adımı tarımda atılıyor. ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ 25 Nisan’da kamuoyu ile paylaşılacak. Açıklanacak reformlar kapsamında, bölge ve ürün bazında; arz/talep planlaması, sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılması, üretici ve tüketici arasında değer zincirinin sağlanması kurumsal altyapıların tesis edilmesi gibi düzenlemeleri içerecek. Özellikle mevsimsel dalgalanmalarla enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş kurulacağı, Yeni Ekonomi Programı’nda duyurulmuştu. Proje gıda enflasyonu ile mücadelede en önemli yapısal reform olacak. Tohumdan sofraya daha adaletli bir sistem kurulacak.


SERA AŞ SAYESİNDE TOHUMDAN SOFRAYA

Üretici ve tüketici arasında değer zincirinin sağlanması için kurumsal altyapılar tesis edilecek. Tohumdan-sofraya daha hakkaniyetli bir sistem kurulacak. Bölge ve ürün bazında arz/ talep planlanması. sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılması, kooperatifçilik odaklı gıda ürünlerinde ulusal markalaşma gibi hedefler korunacak. Yapısal dönüşüm adımları kapsamında Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş. kurulacak. Sera A.Ş ile bu yıl başlangıç olarak 2 bin hektar, orta vadede 5 bin hektar nihai hedef toplam sera üretimin yüzde 25 karşılanacak. Üretici ve kooperatiflerin hal içerisindeki payı artırılacak. Maliyetler düşürülecek, üretimde rekabet artırılacak ve toptan perakende lojistikte gözetim denetim sağlanacak. Böylece de gıda regülasyonun önüne geçilecek.

KÜÇÜKBAŞ HEDEFİ 100 MİLYON

Tarımda Milli Birlik Projesinde küçükbaş hayvancılık hamlesi de yer alıyor. Dört yıl içinde küçükbaş hayvan sayısı 47 milyondan 100 milyona yükselecek. Proje kapsamında “hayvancılık destekleme modeli” de oluşturulacak. Hayvancılıkta ihtiyacı yerli üretimle karşılamayı ve hayvansal ürün ihracatının artırılması hedefler arasında bulunacak. Mera varlığı ve yetiştirici kültürü göz önünde bulundurularak kırmızı ette ham madde kaynağı oluşturan yetiştirici bölgeler saptanacak. Hayvan sayısı ve hayvansal üretim en uygun bölgede ihtiyaca göre karşılanacak. Bu kapsamda 1 milyon hektar alanda ıslah amaçlı mera kiralanacak.

  • 40 milyar dolar ihracat
  • 2023 yılı vizyonunda gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı konumunu geliştiren bir Türkiye olacak. Türkiye, tarımsal gayri safi yurtiçi hasılasını 150 milyar dolara ulaştıracak, tarımsal ihracatını 40 milyar dolara çıkaracak. Tarımda Milli Birlik Projesi kapsamında, üretici ve kooperatiflerin hal içerisindeki payının artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, üretimde rekabetin artırılması, toptan, perakende, lojistikte gözetim - denetim zincirinin belirlenmesi amaçlanıyor.
#Tarım ve Orman Bakanlığı
#Enflasyon
#Tarımda Milli Birlik Projesi
5 yıl önce