|

Rusya ile ilişkilere enerji dopingi

Enerji, turizm, tarım ve ekonomi başta olmak üzere, piyasaların gözü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretine çevrildi. Görüşmelerde bir süredir askıya alınan Türk Akımı Projesinin yeniden masaya yatırılacağı belirtiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:34 - 7/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Liderler arasında yapılacak görüşmeye 8 kritik başlık damgasını vuracak. Türk Akımı Hükümetlerarası Anlaşmanın imzalanmasının beklendiği görüşmelerde, vizesiz geçişler, turizmde sorunların çözümü, taşımacılık kotaları, tarım ürünlerinde ticaret, nükleer santral çalışmalarının hızlanması, müteahhitlik sektöründeki yasağın ortadan kaldırılması ve iki ülke milli paralarının ortak kullanımı başlıkları masaya yatırılacak. Putin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve İstanbul'da düzenlenecek Dünya enerji Kongresinde konuşma yapmak için geliyor.



TÜRK AKIMINA İVME



Enerji ve turizm sektörleri başta olmak üzere iş dünyasının gözü bu görüşmeye çevrilmiş durumda. Türk Akımı Projesi en önemli gündem maddesi olacak. İki ülke arasında Türk Akımı Hükümetlerarası Anlaşması imzalanacak. Türk Akımı Projesi doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor. Bu arada Rusya'dan yapılan doğalgaz alım kontratlarında değişiklik bekleniyor. Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz, SHELL Enerji, Enerko gibi şirketler Rusya ile yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bu nedenle anlaşmaların revize edilmesi önem taşıyor.



NÜKLEER YENİDEN HIZLANIYOR


Nükleer santral de en önemli başlıklardan biri olacak. Mersin Akkuyu Nükleer Santral projesinin çalışmaları yeniden hız kazanacak. Türk ve Rus tarafları nükleer çalışmaların hızlanmasını istiyor.Uçak olayı öncesinde başlayan Rusya'ya yönelik vizesiz geçişler durdurulmuştu. Bu görüşmelerde yeniden bu konunun ele alınması ve geçiş serbestisinin yeniden başlaması talep ediliyor. Rusya'dan gelen turistler ciddi bir ekonomik kaynak oluştururken, iki ülke ilişkilerinde de önemli rol oynuyordu. Bu kapsamda önümüzdeki dönem yeniden canlandırılması istenen öncelikli sektörlerden olan turizmle ilgili olarak carter seferlerinin başlaması sevindirici bulunuyor.



#Enerji
#Turizm
#Rusya
#Nükleer santral
8 yıl önce