|

Rusya'dan yatırım kaçışı

Uçak kriziyle yaptırım kararları ve Ruble'deki dalgalanma sonucu yatırımcılar Rusya'dan çıkmaya başladı. Pimaş, Rusya’da fabrikasını kapatırken, Toshiba da Rus mutfak ve televizyon pazarından çekildi. Öte yandan 13 konteynır gümrükten geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2015 Salı
Güncelleme: 22:16 - 14/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye sınırını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi sonrası krizi tırmandıran Rusya'nın yaptırımları ve Ruble'deki aşırı dalgalanma, bu ülkedeki yatırımcıları zora soktu. Sanayide kullanılan parçaların gümrüklerde bekletilerek üretimin riske atılmasının yanı sıra devalüasyon, Rusya'daki yatırımcıları kaçırmaya başladı. İlk olarak Enka'nın yüzde 81.2 hissesini Belçikalı Deceuninck'e sattığı Pimaş, Rusya'daki fabrikasını kapatma kararı alırken, Japon teknoloji devi Toshiba da ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Öte yandan Türkiye'ye gümrük uygulaması nedeniyle Saint Petersburg'taki otomotiv üretiminin durma noktasına gelmesi Rusya'ya geri adım attırdı



RUSYA'DAN GERİ ADIM


Rus haber ajansı TASS'ta yer alan habere göre, Saint Petersburg Endüstriyel Politikalar Komitesi Başkanı Maksim Meiksin, Türkiye'den ithal edilen otomotiv parçalarının gümrüklerden geçmeye başladığını belirtti. Saint Petersburg'ta faaliyet gösteren Toyota firması için 11, Bosch-Siemens firması için ise 2 konteynerin gümrükten geçtiğini belirten Meiksin, diğer konteynerlerin ise gümrük kontrol merkezinde bulunduğunu ifade etti.



SÜREKLİ ZARAR EDİYOR


Meiksin, geçtiğimiz hafta Türkiye'den ithal edilen otomotiv parçalarının gümrüklerde bekletilmesi nedeniyle Saint Petersburg'daki otomotiv üretiminin durabileceğini belirtmişti.





Öte yandan Pimaş, Rusya'da faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi: “Şirketimiz bağlı ortaklıklarından Rusya Federasyonu'nun Rostov şehrinde kurulu Limited Liability Company ENWIN RUS şirketinin sürekli zarar etmesi ve zarar etme eğiliminin devam edeceği öngörüsü ile 14 Aralık 2015 tarihi itibariyle üretim faaliyetlerinin ve 20 Aralık 2015 tarihi itibariyle satış faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermiştir.”



JAPON DEVİ SATIŞLARI DURDURDU


Öte yandan Japon teknoloji firması Toshiba da Rus televizyon ve mutfak aleti pazarlarından çekildiğini bildirdi. Rus gazetesi Kommersant'a konuşan Toshiba Rusya'nın Genel Müdürü Hiroaki Tezuka, Rus Rublesi'ndeki aşırı dalgalanma nedeniyle Rusya'daki televizyon ve mutfak aletleri satışlarını durduklarını açıkladı. Toshiba'nın Rusya'da bundan sonra Russian Mail, Sberbank ve Power Machines şirketleriyle yürüttükleri bazı projelerde faaliyetlerini yürüteceğini belirten Hiroaki, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Rusya'daki tüm televizyon ve mutfak aleti satışlarını tamamladıklarını bildirdi. Toshiba, Rus


televizyon sektöründe yüzde 10'luk paya sahipti.



#otomotiv
#Pimaş
#Rostov
#Toshiba
8 yıl önce