|

Rüzgarda dünya rekoru

Bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde, kilovatsaat başına en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Alman Siemens’in önderliğindeki Türkerler-Kalyon Enerji şirketlerinin de yer aldığı konsorsiyum verdi. %65'i yerli olacak rüzgar türbinleri 2019'da sisteme girecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2017 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 4/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Rüzgarda dünya rekoru
Rüzgarda dünya rekoru

İhale sonucunun Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağının göstergesi olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “İhale rüzgarda yerli katkı payı kilovatsaat başına alım maliyeti 3,48 dolar/cente düşerek, bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti” dedi.

Türkiye’de güneşin ardından rüzgar alanında yapılan ilk ve en büyük yenilenebilir enerji kaynakları (YEKA) için dün yapılan ihalede en iyi teklifi 3.48 sent/khw ile Alman Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi. Bu fiyat şimdiye kadar dünyada yapılan rüzgar YEKA ihalelerindeki en düşük teklif olurken, Enerji Bakanı Berat Albayrak Türkiye’nin önümüzdeki süreçte YEKA ihalelerini sürdüreceğini bildirdi. Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı. İhaleye, Vestas - Enerjisa, General Electric - Fina Enerji, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik, Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji, Enercon - Polat Enerji - Limak Enerji, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji, MingYang - İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı.

FİYAT EKSİLTME
30 TUR SÜRDÜ

Teklif zarflarının açılması sonucu ihaleye en yüksek teklifleri veren üç OGG, açık eksiltme öncesi elendi. Kalan beş OGG’den üçünün de açık eksiltme sürecinde ihaleden çekilmesiyle son ikiye Alman Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji OGG ile Çinli Ming Yang-İlk İnşaat OGG kaldılar.

Her iki OGG’nin fiyat eksiltme yarışı 30 tur boyunca sürdü ve en iyi teklif veren Siemens önderliğindeki OGG ihaleyi kazandı. İhaleyi kazanan OGG’de yer alan Siemens’in Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Türkiye Birim Yetkilisi Hakan Yıldırım, “(Türkiye’de) elektrik birim maliyetini daha da düşürmek için elimizden geleni yapacağız” derken, kazanan OGG’deki diğer firma Türkerler’in Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, şunları söyledi: “Finansmanda yerli üretim yüzde 65 civarında olacak. Yüzde 35 dışarıdan ekipman gelecek. Yurtdışından gelecek ekipmanın finansmanını yurtdışından yapacağız. Kalanını yerli bankalardan temin edeceğiz.”

YENİ İHALELER DE SIRADA

Değerlendirmesinde “YEKA ve yerli kömür ihalelerimiz önümüzdeki günlerde de devam edecek” diyen, Enerji Bakanı Albayrak da, “Türkiye bu ihale süreci ile yalnızca enerji maliyetlerini düşürmedi, enerji teknolojileri merkezi olma noktasında önemli bir adım attı” diye konuştu.

Bakan Albayrak, şöyle devam etti: “Bugün (dün), dünyadaki en büyük 10 rüzgar üreticisinin 8’inin katılımıyla, tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya bir rekabetin olduğu ihale süreciyle yeni bir dönemi başlattık. Bunun en önemli adımlarından biri, düne kadar rüzgarda yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent alım maliyeti, tarihi rekorla bugünkü (dün) ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cente düşerek, dünya rekoru fiyatla gerçekleşti.”

TÜRBİNLER 12 ŞEHİRDE YAPILACAK

İhale sonucunda yapılacak yatırımlarla yüzde 65 yerlilik, 10 yıl asgari Ar-Ge yatırımı ve rüzgar türbinlerinin yaklaşık 8 bin parçasının Türkiye’de üretiminin sağlanacağını kaydeden Albayrak, yerli türbin üretimi konusunda ise “Türkiye’nin 12 şehrinde yapılacak rüzgar türbinleri, 1 milyar doların üzerindeki yatırımı da ülkemize kazandırmıştır. Hedefimiz 2019 başına kadar yerli üretim rüzgar türbinlerini sisteme dahil etmek” değerlendirmesinde bulundu. İhaleyi Alman Siemens firmasının da içinde olduğu bir konsorsiyumun kazanmasının önemine de değinen Albayrak, “Alman firmalarının bu kadar cesur olması ilişkilere katkı yapacak” dedi. Bakan Albayrak, bu yatırımın en kısa sürede devreye alınması için bakanlık olarak tüm desteği vereceklerini vurgulayarak, rüzgar YEKA projesiyle yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon salınımının önleneceği bilgisini de aktardı.

TÜRKİYE'YE
GÜVENİP TEKLİF VERDİK

İhalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler ve Kalyon konsorsiyumunun yöneticileri gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkerler İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ihalenin Türk ekonomisine olan güveni yansıttığını belirterek, “Bu ihaleye beş Alman devi ilgi gösterdi, ortaklarımızla dersimizi çok iyi çalıştık. İhale sonunda ortaya çıkan sonuçtan memnunuz” ifadesini kullandı. İhaleye hazırlanırken doğru ve yüksek kapasite faktörünü yakalamış olduklarını dile getiren Türker, teklif ettikleri fiyatları Siemens’in teknolojisinin yüksekliğiyle karşılayacaklarını da aktardı.

SIEMENS 160 YILDIR BURADA

Siemens Gamesa Türkiye Üst Yöneticisi Hakan Yıldırım da Siemens olarak 160 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini belirterek, “YEKA kapsamında belirlenen sınırların üzerinde hedef koyduk. Elektrik birim maliyetini daha düşürmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata ise Rüzgar Enerjisi YEKA projesinin stratejik bir ihale olduğunu belirterek, “Bin megavat daha Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını azaltmayı gerçekleştiren bir ihale oldu. Sonuçtan memnunuz" dedi. Ata, böyle bir proje için 1,5 yıl gibi kısa bir sürede mevzuat oluşturmanın kolay olmadığını belirterek, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık vermesinin önemine değindi.

#Ekonomi
#Rüzgar Enerjisi
#YEKA
#Bakan Albayrak
7 yıl önce