|

Sanayi üretiminde 20 ayın rekoru

Sanayi üretimi, bu yılın ikinci çeyreğine güçlü ivme ile girerek nisanda son 20 ayın en hızlı artışını yakaladı ve büyüme hedeflerini destekledi. Başta otomotiv olmak üzere ulaşım araçları imalatı ile hükümet teşviklerinin öncülüğünde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda yıllık bazda %6,7 yükseldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2017 Cuma
Güncelleme: 02:56 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Sanayi üretiminde 20 ayın rekoru
​Sanayi üretiminde 20 ayın rekoru

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi nisanda yıllık bazda yüzde 6,7 artarak 20 ayın en hızlı yükselişine işaret etti. Nisan ayında başta otomotiv olmak üzere ulaşım araçları imalatı öncülüğünde ve hükümet teşviklerinin desteği bu güçlü artışta etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, endeksteki yüzde 6,7’lik yükseliş, Ağustos 2015’ten bu yana kaydedilen en hızlı artışa işaret etti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi, Açıklanan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak yüzde 0,3 olan beklentileri aştı. Öte yandan, nisanda arındırılmamış sanayi üretim endeksinde 2016’nın aynı ayına göre yüzde 5,9 artış kaydedildi.

TOPARLANMA GÜÇLENDİ

AA Finans Analisti, ekonomist Haluk Bürümcekçi, takvim etkisinden arındırılmış endeksin 3 aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin yüzde 3,5’e yükselerek toparlanmanın güç kazandığını gösterdiğini kaydetti. Bürümcekçi, şunları kaydetti: “2017 yılı büyüme tahminimizi ilk çeyrek verisi sonrası yüzde 4’e doğru yaklaştırmamız olası. İmalata ilişkin öncü göstergeler ve üretimin kendisinde gözlenen hızlanmanın yanı sıra ekonomide iç talebi uyaracak önemli gelişmeler de izlenmişti. Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullanımları son 2 aylık dönemde 180 milyar TL gibi ciddi bir boyuta ulaşmıştır. Ayrıca, geçici vergi indirimlerinin dayanıklı tüketim malı satışlarında hareketlenme getirdiği ve tüketici güvenini yükselttiği izlenmektedir.”

BENZER YÜKSELİŞ SÜRER

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise sanayi üretiminin nisanda hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş verilerde güçlü geldiğini belirtti. Yatırım eğilimini yansıtan sermaye malları üretimindeki %24,7’lik yükselişi, özellikle orta vadeli büyüme dengeleri açısından sevindirici bulduğunu ifade eden Tokalı, mayıs ayının da nisan verilerine benzer bir yükselişi sürdürecek işaretleri verdiğini sözlerine ekledi.

Büyüme hedefi aşılabilir

Sanayi üretimi verilerinin teyit ettiği büyümedeki canlanma yılsonu büyüme beklentilerine de yansıyor. OECD önceki gün Türkiye ekonomisinde 2017'de öngördüğü büyümeyi %3.4’e yukarı revize ederken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümenin beklenenden daha da yüksek olacağını ve reformlarla %5'e çıkabileceğini aktardı.


Reform Paketi
fırsat

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Sanayi üretimindeki artışta özellikle imalat sanayindeki %7,3'lük artış sürükleyici olmuştur” dedi. Türkiye’nin reformlarını hızlandıracağını söyleyen Özlü, TBMM'de görüşülen Üretim Reform Paketi ile sanayicinin üzerindeki mali yükleri hafifletip, yerli malı kullanımını destekleyeceklerini söyledi.


Hükümet meyvesini topluyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayi üretimindeki canlanmanın 2017 yılı büyümesini yukarı yönlü destekleğini belirterek, “Bu, hükümetimizin ekonomi alanında attığı adımların meyvesini verdiğinin de apaçık bir işaretidir” dedi. Elvan ayrıca, alt kalemlere bakıldığında tablonun ne kadar olumlu olduğunun görüleceğini ifade etti.


Sanayide ivmelenme yaşanıyor

Alınan tedbirlerin de desteğiyle büyümede ivmelenmenin yaşandığını belirten İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise, “Mevsimsellikten arındırılmış endeks de bir önceki aya kıyasla yüzde 2.3 artarak sanayi üretimindeki ivmelenmenin güç kazandığına işaret ediyor” dedi.


İHRACAT DA CANLANDI
İş Yatırım Ekonomisti Kömürcüoğlu, iktisadi faaliyeti desteklemek adına atılan adımların büyüme üzerindeki olumlu etkisinin yılın ikinci çeyreği itibariyle daha da hissedilir olacağına ve büyümenin ikinci çeyrek itibariyle hız kazanacağına işaret etti. Kömürcüoğlu, şöyle devam etti: "Sanayi üretimi verisi ve PMI gibi göstergeler görüşümüzü destekliyor. Ayrıca ihracat ağırlıklı üretimin canlanması ihracattaki olumlu seyri gösteriyor.''

#​Sanayi
#Üretim
7 yıl önce